Sallader

Sallader

Fräscha och matiga sallader är bland det godaste att äta under sommarens varma dagar. Här hittar du våra godaste salladsrecept. Foto: Roland Persson

Sallad som varmrätt

Krispigt, smakrikt och nyttigt. Det kan knappt bli bättre. Här hittar du ett gäng härliga sallader att provlaga till lunch eller middag.

Välj rätt sallad till maten

Börja med att föreställa dig rätten du ska laga, känn efter åt vilket håll smaker och konsistens kommer gå, och om det är mustigt eller lätt, milt eller kryddigt.


Till en stadig gryta kan det kännas fräscht med en krispig salladssort. Välj gärna machê- eller krispsallad som du dressar med en skvätt olja och pressad citron. Till grillat kött eller fisk i ugn kan det passa riktigt fint med grillad roman- eller gemsallad. Gärna mixat med grillade grönsaker.


Gillar du asiatisk mat med mycket hetta, ingefära och en hel del dressing så ska du sikta på kål och rotfrukter. Kanske en färdigskuren kålmix för att spara tid. Rotfrukter och kål har texturer som både står emot syran och gifter sig fint med smakrika rätter.


Vissa dagar kanske det är just salladen du är sugen på. Vänd på steken och fundera på vilken mat som passar till din favoritsallad. En fräsch krispsallad kan smaka ljuvligt till bara makaroner och köttbullar. Ruccola med sin fina peppriga smak kommer till sin rätt med andra salladssorter och även gryn. Eller som topping på pizzan.


Har du en krispsallad som ser lite hängig ut? Vi visar hur du enkelt gör den krispig igen.