Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Till årets sista middag vill vi ha lyx och flärd, eller bara massor av god mat! Oavsett om du bjuder in på en femrätters nyårssupé eller en mingelvänlig buffé så har vi tipsen för dig! Här delar vi med oss av inspiration och menyförslag på förrätt, varmrätt, efterrätt och plockmat.
Buffé, trerätters eller intim middag för två
Det finns inga rätt eller fel för en nyårsmeny, men vi njuter gärna av mat som osar lyx - det är ju trots allt sista chansen på året att äta något riktigt gott. Längre ner hittar du färdigplanerade menyförslag för nyårsmiddagen, oavsett om det ska serveras kött, fisk eller veganskt. Och du, kom ihåg eventuella matallergier eller kosthållningar.
Förrätten ska reta aptiten, och ge en känsla för hur resten av nyårsmenyn ser ut. Klassiska och alltid uppskattade smaker är såklart skaldjur eller löjrom. En toast skagen blir precis lika uppskattat som gratinerad hummer, smörstekta pilgrimsmusslor eller färska ostron på isbädd. Med en vegansk skagenröra till bakpotatis, en läcker gazpacho eller tångpärlor på små blinier ordnar du lätt en vegansk förrätt. Eller varför inte prova på en vegetarisk meny med en krämig jordärtskockssoppa till förrätt?
Till en klassisk huvudrätt serverar vi gärna fisk eller kött. Oxfilé är omåttligt populärt och få kötträtter slår en saftig bit oxfilé, gärna serverad med ett krämigt tillbehör som exempelvis potatisgratäng. Kyckling går enkelt att variera i smak och form, vad sägs om fetaostfyllda kycklingbröstfiléer med rostad sötpotatis? Många omtyckta och klassiska smaker går enkelt att göra veganska, en mustig vegansk variant av boeuf bourguignon passar utmärkt att servera till nyår.
Den godaste efterrätten till nyår, ska den vara söt, syrlig eller kanske salt? Matcha gärna nyårsdesserten med varmrätten i åtanke. Har du serverat en mustig och tung huvudrätt så kan det passa extra bra med en efterrätt som upplevs lätt och fräsch. Key lime pie eller en rolig ostbricka blir en underbar avslutning till en lite tyngre varmrätt. Serverar du däremot en fräsch fiskrätt, eller kanske en ugnsbakad portabello, då kan du servera världens lyxigaste chokladdessert som nyårsefterrätt. Många efterrätter går bra att förbereda dagen innan, vilket underlättar förberedelserna under själva nyårsdagen.
Här nedan listar vi fem förslag på läckra nyårsmenyer samt en meny för barn och några förslag på härlig mat till en nyårsbuffé.
Om man vill servera goda rätter men inte vill tillbringa för mycket tid i köket med avancerade recept så är en enklare nyårsmeny att föredra. Bjud på Gruyeregratinerad sparris till förrätt följt av en smakrik helstekt rostas som serveras med en krämig potatis- och rotselleripuré samt vitlöksstekt svamp till varmrätt. Avsluta menyn med en fräsch citronfromage som toppas med färska bär.
När man vill imponera med en lyxig nyårsmiddag är smakerna givna. Börja middagen med gratinerad hummer som fått smaker av persilja, citron och parmesan. Servera sedan en smördegsinbakad oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås till varmrätt, och avsluta middagen med en lätt efterrätt. Marinerade jordgubbar med kakao- och pinjekaramell och honungsyoghurt avrundar fint och imponerar på gästerna.
Finns det en pescetarian med i sällskapet eller lockar bara inte en meny med kött? Då är passar fisk och skaldjur utmärkt för nyårsmiddagen! En klassisk toast skagen med löjrom på grillat surdegsbröd passar utmärkt som förrätt. Följ upp med stekt torsk med krämig spetskål och brynt smör till varmrätt. Servera en maxad efterrätt bestående av citronmousse med hallonsås, glass, kaksmulor och maräng.
Om någon eller flera i sällskapet är vegetarianer tycker vi att en vegetarisk nyårsmeny serveras, för visst är det trevligt om alla gäster äter samma mat? Kicka igång middagen med en krämig blomkålssoppa som toppas med kryddiga kikärtor. Till varmrätt passar fyllda auberginerullar, servera med parmesangratinerad fänkål och marinerade. Imponera med efterrätten och bjud på chokladfondant med hallon- och balsamicocoulis.
Även den mest köttälskande personen glömmer bort att sakna oxfilén med en sådan här god vegansk meny! En riktigt frisk start på nyårskvällen får ni med en avokado och blodgrapecarpaccio. Bjud sedan på veganska biffar med kryddpeppar som serveras med vegansk potatisgratäng och rödvinssås. Avsluta med en vegansk chokladmousse, som med fördel toppas med färska bär.
De små ska såklart också få goda rätter att kalasa på när det är nyår. Minihamburgare eller kycklingspett med dragonmajonnäs kan serveras med krispiga sötpotatispommes. Om barnen är lite större kanske de uppskattar drumsticks med melon- och myntasås och gräslöksslungad delikatesspotatis. När det kommer till efterrätten kan man dock passa på att servera något barnsligt gott. Vad sägs om fruktspett med chokladboll eller färgglad regnbågsglass?
En sittande trerätters middag i all ära, men ibland kan en buffé på nyår kännas mer passande. Det man ska tänka på när man ska servera en buffé är att rätterna ska komplettera varandra väl, samtidigt som det ska finnas alternativ som passar alla. Vad gäller efterrätt kan det vara skönt med något som inte är i portionsform. Testa exempelvis pannacotta i form!
Välkomstdrink
Till fördrink eller som välkomstdrink bjuds det ofta på Champagne, prosecco eller mousserande vin alternativt en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund.
En flaska mousserande vin räcker till ungefär sex glas. Väntar du många gäster så passar en bål extra bra, de är enkla att göra och kan varieras i oändlighet.
Tips! Kom ihåg att spara kvittot från systembolaget, oöppnade flaskor kan du lämna tillbaka.
Vad gäller att matcha dryck till maten så beror det helt och hållet på vad som ska serveras, gästernas önskemål samt ifall egna drycker medtagits. Vill du inte duka fram precis alla glas du har hemma så kan du fråga gästerna vad de vill eller har planerat att dricka, då kan du ställa fram lämpliga glas vid gästens plats. Bjuder du själv på dryck till maten så glöm inte att ordna alkoholfria alternativ till de som önskar.
Så mycket dryck går åt per person
Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.
Huvudrätt/Varmrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. En till två flaskor öl brukar räcka till de som inte önskar vin. Om vinet inte serveras av personal eller värden/värdinnan utan står ute på borden brukar det ofta gå åt minst en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.
Avec: En avec består ofta av 4 cl sprit, och är “det lilla glaset” som serveras till kaffe/te efter maten. Oftast serveras konjak, likör eller rom. Räkna med ett glas avec per person.
Alkoholfri dryck till nyårsmaten
Kom ihåg de personer som inte dricker alkohol! Köp gärna hem en god, torr cider eller en dryck med fläder till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller söt läsk hela kvällen. Alkoholfria klassiska drinkar med friska toner är alltid uppskattade, mojito eller mocktails med ingefära rensar paletten! Till barn funkar det alltid att servera bubbliga drycker som sprite eller coca cola, eller en kanna med god saft.
Hur ofta får man tillfälle att fixa ett champagnetorn egentligen? Vill du bjuda dina gäster på något extra speciellt kan det verkligen vara värt det pillriga balanserandet att bygga ett torn av champagneglas. Måste det vara Champagne i glasen? Självklart inte. Här kan du använda allt ifrån både mousserande och vanliga viner till alkoholfritt bubbel och läskedrycker. Vänta med att fylla tornet med dryck tills du har dina gäster samlade, det blir en häftig effekt när bubblet fyller glas efter glas på sin väg nerför tornet.
- Till byggandet behöver du champagneskålar, eller coupeglas. Vanliga höga champagneglas blir alltför vingliga att bygga med.
- Se till att du har en stabil och jämn yta att ställa glasen på. Använd gärna en större bricka i botten så att det champagnespill som blir har något att landa på.
- Ställ glasen tätt inpå varandra i en kvadrat utan några mellanrum. När glasen vidrör varandra blir tornet stabilt och mindre dryck går till spillo. Nästa våning av glas ställs precis över det diamantformade mellanrummet som bildats mellan 4 glas. Övriga våningar följer samma mönster och toppen avslutas med ett ensamt glas i mitten.
- Börja med att hälla drycken i det översta glaset och fyll det sakta så att drycken börjar rinna över till glasen i lagren där under. Häll på dryck tills alla glas blivit fyllda och servera sedan från toppen av pyramiden.
- Hur många personer ska champagnen räcka till? För 14 personer börjar du med en bas på 3 x 3 glas, därefter 4 glas på andra våningen och slutligen 1 i toppen. Är ni fler personer blir det fler glas i botten samt fler våningar på tornet.
Tänk på: 1 flaska räcker ungefär till 5 glas, se till att du har tillräckligt med dryck förberedd för att fylla alla glas.
Tips! Vill du bygga ett champagnetorn utan spill? Fyll glasen och bygg sedan tornet så minimerar du spillet.
Att duka på nyårskvällen innebär ofta en viss dos av glitter, men det behöver naturligtvis inte alltid vara så. Skapa ett eget tema i valda färger eller duka med klassiska guld och silver på matbordet. Hur utsmyckad nyårsfesten ska vara bestämmer du efter tid, möjlighet och kostnader.
Tema
Ett tema är alltid en enkel början. Välj utifrån färger och skapa både vackra dukningar och dekorationer som följer samma färgtema. Silver och svart är en klassisk kombination och gör sig fint med lite glitter för att ta fram den där extra festliga nyårsstämningen.
Papptallrikar och plastglas?
Har du ingen diskmaskin eller hellre gör annat på nyårsdagen än att lägga tid på att diska? Då kan engångsartiklar i form av tallrikar, glas och bestick vara guld värda. Vill du att plast- eller pappersservisen ska se lite lyxigare ut kan du enkelt piffa upp den med hjälp av små effekter. Köp festliga servetter och dekorera tallrikarna med, alternativt gör snygga servettvikningar av enfärgade servetter. Allt ser genast lite dyrare ut med en solfjäderformad servettvikning vid varje kuvert.
Har glasen fot kan du knyta dekorativa band runt dem, detta fungerar även fint som glasmarkörer så att gästerna kan hålla reda på sina egna glas. Glas utan fot kan få en extra blingeffekt av några påklistrade silverstjärnor eller glitterpluppar från glitterfärg på tub (finns att köpa på hobby- eller leksaksaffärer).
Plastbestick finns numera i många färger, vill du få en mer äkta känsla kan du köpa bestick med silverfärg som påminner om vanliga bestick. De kostar lite mer men kan vara värda det ifall du vill lyxa till dukningen något.
Vika servetter
Snygga servettvikningar kan få vilket middagsbord som helst att lyftas några extra hack på den visuella skalan. Lär dig några fina vikningar och köp enfärgade servetter som passar till temat. Med eleganta servettrosor, solfjädrar eller servettkuvert för besticken bjuder du på lite extra glans till dukningen. På nätet finns det mängder av instruktionsvideos och stegvisa beskrivningar för hur du enkelt viker dina egna servetter. Kolla runt lite och imponera sedan på dina gäster med konstfullt vikta servettprydnader.
Dukningsregler
Vid riktigt fina middagar finns det speciella regler att förhålla sig till när man dukar varje kuvert. Beroende på antal rätter och drycker till ska bestick och glas ställas i en viss ordning. Bjuder du på en intimare middag spelar inte dukningen så stor roll, men det kan vara roligt att veta hur man egentligen ska tänka när man placerar ut saker på bordet.
Här hittar du en kort beskrivning på hur man dukar för festliga tillfällen.
För gäster som stannar lite längre in på småtimmarna kan det behövas lite vickningsmat, eller nattamat som många kallar det. Lättare smårätter, varmkorv eller rester från kvällens middag kan vara lämpliga att servera när hungern kryper på. Förbered gärna tidigare under dagen så blir det enkelt att plocka fram och bara värma på när magarna kurrar. Har du bjudit på buffé slår du två flugor i en smäll ifall du plockar fram resterna på småtimmarna, dina gäster blir mätta och resterna i kylskåpet krymper.
Tips! Köp hem chips, nötter och annat snacks som går fort att servera när gästerna blir sugna på något litet.