Klassisk Boeuf Bourguignon
Mia Troberg

Klassisk Boeuf Bourguignon

45 minEnkelt
242,80 kr
4 portioner30,79 kr per portion
En lättlagad fransk klassiker som sköter sig själv på spisen. Grytan blir mustig och god och passar perfekt en kall höst- eller vinterkväll.

1 klyftaVitlök Vanlig
1 stLagerblad
1 mskMat & Bak Smör
100 gGul lök
1 mskTomatpuré
1 mskVetemjöl
200 gFärska champinjoner
2,5 dlRött matlagningsvin
100 gMorötter
0,5 tskTimjan - torkad
1 krmSvartpeppar Malen
50 gSteklök
600 gFransyska & Nötstek
0,5 tskSalt Fint
0,5 dlVatten
2 dlKöttbuljong
140 gBacon Skivat
Instruktioner
1

Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna och lägg sedan över köttet i en rymlig gryta.

2

Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3

Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

4

Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlök och koka upp grytan under omrörning.

5

Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1½ tim.

6

Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

7

Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.

8

Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar.

Bild:

Nurlan Emir