Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Den sista dagen pågår förberedelserna hela dagen lång och kulminerar i årets kväll! Vanligtvis bjuder många in sina nära vänner eller familj på en exklusiv trerättersmeny, men även mingelmat och plockmat är populärt att servera på nyårsfesten. Här bjuder vi på lite tips och idéer när det kommer till att både planera och genomföra årets sista fest.
Så är det nyår snart igen och det kanske börjar klia i fingertopparna när idéerna om en härlig nyårskväll börjar ta form i huvudet. Men hur ordnar man en riktigt bra fest, hur ska man tänka när det kommer till mat och dryck, hur lyckas man med dekorationer och vilka klädkoder ska gälla?
En nyårsfest behöver inte följa några speciella regler, allt utgår från hur du som värd/värdinna önska utforma kvällen. Vanligt är dock att man glittrar upp hemmet med silver och guld, dukar vackert och kanske lägger lite extra tid på både mat och dryck. Att få klä upp sig lite extra till nyår skänker också en viss glamour till kvällen. Partyhattar och blås-flärpar med miniburgare och pizza på menyn eller hummer och oxfilé med smokingklädda gäster? Allt är rätt och inget kan bli fel så länge alla gäster är medvetna om vad som gäller.
Till nyår vill många njuta av riktigt god mat, oavsett om dagen firas själv, med familjen eller inbjudna gäster. Måste man bjuda på hummer, oxfilé eller ostron bara för att det är nyår? Nej, självklart inte. Vill du skapa en riktigt lyxig nyårsmiddag finns det mängder av alternativ att välja bland ifall du önskar att det ska kännas riktigt speciellt. Vill du däremot hålla middagen på ett lite enklare plan kan du välja mellan allt från mingel bland buffébord och plockmat till en nyårskväll med knytkalastema.
Här hittar du förslag på festliga förrätter. Scrolla vidare för fler tips och förslag till nyårsmiddagen.
För att få en lite lyxigare nyårskänsla kan man välja att bjuda på en trerättersmeny, där förrätt, huvudrätt och efterrätt ingår. Välj gärna rätter som är anpassade till varandra smakmässigt och portionsmässigt. Det vill säga, är huvudrätten stor, gräddig och mättande kan förrätten vara något mindre och lättare i smaken.
Tänk även på att fördela rätterna tidsmässigt så att det inte går alltför lång tid mellan varje tallrik. Här kan du välja att vara precis så avancerad eller lättsam som du önskar, med olika viner till varje rätt eller bara ett glas framdukat.
Tips! Läs mer om dukningsregler vid festligare tillfällen.
En sittande trerättersmiddag är nog vad de allra flesta tänker när det kommer till att bjuda på mat till nyår. Men det går absolut lika bra att servera nyårsmaten i form av en buffé. På buffébordet finns inte många gränser, här kan du samla smårätter, tilltugg, snittar, kanapéer, tapas eller pinchos i en härlig blandning.
Välj att använda buffébordet som ett plockbord till minglet eller gör plats för gästerna vid dukade bord och låt dem själva få fylla sina fat från buffén. Goda sallader, frasiga bröd och krämiga dippsåser eller röror är gott att servera tillsammans med övrig plockmat. Till dessert kan du välja mellan att servera olika små söta rätter eller en lite större.
Välkomstdrink
Att bjuda på en välkomstdryck/fördrink när gästerna har anlänt är en trevlig start på kvällen. Blanda en bålskål och fyll med friska bär eller frukter och servera i höga glas. Lite extra festligt blir det alltid med bär och frukt som dekorationer, is håller drinken vid lagom temperatur. Varför inte inleda kvällens firande med en lyxigt bubblande champagnedrink? Glöm inte att även ha ett alkoholfritt alternativ för gästerna att välja.
Drinkar till nyår
Vill du bjuda på goda drinkar? Släpp loss och blanda både med färg och smak samt pråliga och glittrande dekorationer eller håll det enkelt och stilrent med enklare smaker och is. Här finns inget rätt eller fel och alla drinkar kan blandas både med eller utan alkohol.
Tips! Markera gärna glasen med personliga detaljer så är det lättare att hålla reda på vilket glas som är ens eget. Glasmarkörer finns att köpa, men du kan även lätt göra dina egna med hjälp av olikfärgade snören och några färgglada trä- eller plastkulor. Små fastknutna lappar med gästens namn funkar också.
Vad vore nyår utan lite bubbel i glaset? Oavsett det handlar om Pommac med smällkork, mousserande vin, cava, prosecco eller Champagne så får nyår lite extra glans med bubblig dryck i höga glas! Bjud gärna på den godaste drycken tidigt på kvällen då smaklökarna fortfarande är laddade. Senare under kvällen, då mat och övrig dryck hunnit göra sitt, kan de enklare bubblorna serveras i glasen. Dyrt först, billigare sist.
Ett nyårsfirande kan upplevas ganska långsamt och som en enda lång väntan för de barn som ändå önskar vara vakna till midnatt. Planerar du en nyårskväll med barn bland gästerna kan det vara bra att planera in lite extra underhållning. Självklart kan du göra en spännande fest som blir lika rolig både för stora som för små, det gäller bara att planera och förbereda.
Dukning för barnen
Även de små vill känna sig delaktiga i festligheterna. Duka ett extra fint nyårsbord till barnen så kan de som klarar av det få sitta själva. Glöm inte glitter och girlanger även här. Lägg ut en stor pappersduk på bordet och ställ fram pennor eller kritor i små burkar som barnen kan få använda att dekorera pappersduken med. Partyhattar gillas ofta och blås-flärpar och nyårstutor kanske ännu mer! Ett tips kan dock vara att inte dela ut blås-flärpar och tutor till middagen, risken finns att du inte kommer att höra annat än flärp- och tutljud under den.
Tips! Vill du ha ljus på bordet? Använd batteridrivna ljus i lyktor och stakar så slipper ni oroa er för brandrisken.
Planerar du en trerättersmiddag för de vuxna kan det bli lite väl långdraget för de mindre och allt för sent för middag. Varför inte passa på att mätta de mindre magarna när övriga gäster minglar runt bordet med tilltugg? Ställ ut några barnvänligare alternativ på tilltuggsbordet och låt barnen få äta sitt då. Väljer ni att äta tillsammans kan några barnvänliga rätter göra susen för glada miner.
Dryck till barn på nyår
För att göra det lite festligare kan du dekorera glas med frukt eller bär som pynt. Lite juice eller bubblande läskedryck blir ett fint alternativ för de små.
Några filmer att välja bland kan vara rätt skönt efter en stor middag. Små presenter att öppna vid tolvslaget eller under timmarna innan kan hålla stämningen under kontroll. Ge gärna något som de kan pyssla med ett tag, exempelvis bygga med eller rita. Ställ fram klockor och låt barnen få vara med i nedräkningen under hela kvällen. Markera heltimmarna så att de verkligen syns.
Ordna några lekar som både stora och små kan vara med på. Enklare charader eller frågesporter med lättare frågor kan vara bra. Behöver barnen bli av med lite spring i benen kan klassikerna ”hela havet stormar” eller ”dansstopp” vara kul alternativ.
Hela havet stormar: ställ upp stolar i en ring med ryggarna mot varandra, se till att det finns en stol mindre än antalet deltagare. Starta musik och låt deltagarna gå runt stolarna så länge musiken spelas. Lekledaren ska sedan stoppa musiken (utan att förvarna) och alla ska försöka hitta en stol och sätta sig så snabbt som möjligt. Den som blir utan stol åker ut. Plocka bort en stol och fortsätt tills det bara finns en segrare kvar.
Dansstopp: spela valfri musik och låt alla ställa sig på golvet och dansa. Lekledaren ska sedan stoppa musiken (utan att förvarna) och alla ska då stå helt still i den position de hamnar just då. Låt musiken vara tyst en liten stund och se ifall någon råkar vingla till. Den som vinglar åker ut. Starta musiken igen och kör på tills det bara finns en vinnare kvar.
Tips! Lägg fram en extra kudde och filt så att trötta ögon kan få vila eller lägga sig att sova när det blir för mycket.
Inbjudningskort
Var ute i god tid med inbjudan, gärna minst tre veckor i förväg. Många planerar nyårskvällen mycket tidigare än så för att kunna vara säkra på att alla bjudna ska hinna lägga in det i sina planer.
Skriv tydligt på inbjudan vad som gäller för kvällen:
- När festen börjar och var den ska hållas
- Gäller inbjudan endast vuxna eller är barn välkomna?
- Serveras både mat och dryck eller förväntas gästerna ta med sig något, eventuellt egen dryck. Vanligt är att bjuda på en välkomstdrink och kanske vin/öl till maten men att gästerna därefter får nyttja egen medhavd dryck.
- Begär OSA i inbjudan, det betyder ”om svar anhålles” och innebär att du önskar få besked av dina gäster ifall de tänker komma. Sätt gärna ett datum i god tid innan nyår så att du hinner med att göra de rätta förberedelserna. Exempelvis: ”OSA senast den 20/12”. Be även dina gäster -meddela ifall någon speciell mat önskas eller om några allergier finns.
- Tema eller klädkod? Planerar du att ha ett tema under nyårskvällen, kanske vill du att gästerna ska komma klädda enbart i vitt eller svart? Var tydlig med informationen på inbjudan. Här kan du även skriva ifall det ska vara maskerad med hattar eller klädkoder i stil med ”smoking” eller ”kavaj”.
- Övrigt - ifall det finns andra saker dina gäster bör veta kan det även vara bra att skriva ned. Exempelvis ”hund finns i hemmet” eller ”fyrverkerier undanbedes”.
Ju tidigare du börjar planera nyårsmenyn desto bättre. Fundera ifall det finns rätter som kan förberedas dagen innan och hur lång tid varje rätt kommer att ta anspråk av dig i köket under kvällen. Kommer du själv att laga maten eller är ni flera som ska hjälpas åt? Tänk på att det kan kännas tråkigt för gästerna ifall värdinnan/värden måste stå i köket under större delen av kvällen.
Tror du att någon av dina gäster kommer att be om speciellt anpassad mat? Ha det gärna i åtanke tidigt i planeringen och planera rätter som kan ändras vid behov genom att lägga till eller ta bort vissa ingredienser. För visst är det roligare om gästerna kan serveras liknande mat istället för att den allergiske eller veganen blir bjuden på något helt annat.
Tänk också på att vara ute i god tid för att handla dryck så att du får precis det du vill, mycket kan vara slut i affärer och på systembolaget närmare nyår.
Vill man att gästerna ska klä sig på ett visst sätt så brukar man skriva det i inbjudan. Exempelvis “kavaj” eller “smoking”. På mer uppklädda fester kan det vara viktigt att veta vad klädkoderna innebär. Här kommer några korta förklaringar på vad koderna betyder.
Smoking: svart eller mörkblå smoking med sidenslag på jackan och sidenrevärer på byxorna. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och skor, annars gäller långklänning eller en klänning som räcker till knäna. Inga handskar.
Mörk kostym: mörk kostym med vit skjorta och slips eller fluga i valfri färg (inte svart eller vit). För den som väljer klänning eller kjol gäller festligare klänning i finare material eller en elegantare kjol med festligt fin överdel eller jacka till.
Kavaj: kostym eller kavaj med finare byxor i valfri färg. Lite elegantare vardagsklädsel. Det samma gäller med kjol och överdel, klänning eller dräkt, lite finare än vardagsuppklätt alltså.
Casual: här kan gästerna klä sig ganska mycket som de vill. Beroende på hur väl man känner värdarna kan man bedöma vad som känns rätt. Klänning eller byxor/dräkt, tvådelat med kjol och överdel i valfria färger kan vara en trygg start. Även skjorta och hellånga byxor, kavaj eller tröja. Slips behövs ej och skor kan väljas i valfria färger.
Valfri klädsel: Är precis som det låter, helt valfri klädsel.
Hemma eller i lokal?
Planerar du att fira in det nya året i ditt hem eller i en lokal? Var ute i god tid om en lokal ska hyras, ofta kan det vara hårt tryck på lokaler just under nyår. Fundera även kring hur städningen av lokalen ska ske redan nu, så slipper du stå där dagen efter festen ensam med en sopborste i handen.
- Skicka ut en inbjudan i god tid och be om OSA (om svar anhålles) på inbjudan så att du vet hur många som kommer.
- Bor du i lägenhet och ska ha middagen där? Då kan det vara bra att förvarna eventuella grannar om att det kan spelas musik eller höras skratt och prat från dig under kvällen. Be grannarna knacka på eller lämna ditt nummer, så de kan höra av sig om ljuden stör för mycket.
- Planera maten i god tid och ta i beräkning hur lång tillagningstid varje rätt kräver. Välj gärna recept som kan förberedas tidigare.
- Vill du bjuda på dryck? Var ute i god tid med inköp så att du får tag på det du önskar. Glöm inte alkoholfria alternativ så gästerna kan välja.
- Är du bjuden som gäst? Ta gärna med en liten present till värdinnan/värden. Exempelvis blommor, choklad, någon finare dryck, doftljus eller något annat personligt.
- Är du värdinna/värd kan det vara bra att plocka fram extra vaser att använda ifall blombuketter ges.
- Hemma eller i lokal – se till att ställa fram extra toalettpapper så det inte riskerar ta slut.
- Egen medhavd dryck? Är festen i en hyrd lokal och många gäster väntas kan det vara klokt att ställa fram stora sopsäckar och märka med ”pantburkar/flaskor”, ”brännbart”, ”plast” osv, allt vad situationen kräver. Ställ dem gärna lite diskret vid sidan. Extra bra ifall middagen intas på engångstallrikar och med plastbestick.
- Fixa plats i hallen för gästernas ytterkläder eller se till att ett rum finns avsett för jackor och skor.
- Tänk på var du placerar brinnande ljus. Ställ dem inte i nivå med bordsprydnader som är lättantändliga eller där de lätt kan tippas. Bättre i en ljuslykta eller lite högre placerat på ljusstakar.
Blir det fyrverkerier i år eller tar ni ett lugnare tolvslag med ett alternativt firande? Hur du än gör blir det bra så länge gästerna är informerade om hur du vill ha det. Skriv gärna redan i inbjudan ifall raketer kommer att skjutas upp vid tolvslaget och i sådana fall även om du bjuder på showen eller ifall det är fritt fram att ta med sig egna raketer.
Vill du inte ha raketuppskjutning kan det vara bra ifall gästerna vet om det redan innan så att inga förväntningar grusas under kvällen. Ett alternativ är att skriva ”vi går gemensamt ut och njuter av grannarnas eller omgivningens fyrverkerier när klockan slår midnatt, egna raketer undanbedes vänligen”.
Alternativ till fyrverkerier
Nu är det mer vanligt att många väljer att skicka upp ljuslyktor vid tolvslaget. Rislyktorna kommer ursprungligen från Thailand och kallas Khom Loy. Tänd på det brännbara materialet, håll upp lyktan och låt den fyllas med varm luft så flyger den iväg av sig själv efter ett tag. En fin detalj kan vara att låta gästerna skriva ner sina nyårsönskningar och tankar på lyktan innan man släpper iväg dem.
Köp gärna lyktor som inte innehåller metall eller ståltråd som kan skada djur och natur när de faller ned på marken. Kontrollera även ifall det finns några regler som gäller lokalt för liknande lyktor, det kan bland annat handla om flygtrafik och brandfara.
Har du husdjur hemma eller vet du att dina grannar har djur? Tänk gärna lite extra på hur djuren kan reagera vid höga ljud, ljus och smällar. Många djur blir skrämda och mår väldigt dåligt när det smäller okontrollerat i området.
Vad kan du göra för att underlätta för djuren då? Planerar du fyrverkerier till nyår så försök att begränsa dem endast till tolvslaget. Rasta gärna hunden/katten i god tid innan smällandet börjar och se till att de inte lämnas ensamma när det smäller som allra värst. Det kan även vara en god idé att sätta på musik i rummet och/eller leka med djuret så att det får något annat att tänka på. Stäng dörrar och fönster för att minimera inkommande ljud och dra gärna för gardiner för ljussmällarnas skull.
Börja gärna vänja djuret vid stängda dörrar och gardiner samt radions ljud i god tid innan så den känner igen scenen innan nyår. För mycket skotträdda djur finns det lugnande mediciner, men bäst är ändå att försöka hålla sig undan från att orsaka oljud ifall man har djur nära inpå.