Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Rödvinssås | ||
50 g | Schalottenlök | |
1 krm | Svartpeppar | |
1 msk | Balsamvinäger | |
0,5 msk | Färsk timjan | |
3 msk | Grönsaksfond | |
2 krm | Salt Fint | |
3 dl | Rött vin | |
0,5 msk | Rapsolja | |
2,5 dl | Vatten | |
1 st | Lagerblad | |
Potatisgratäng | ||
1 st | Gul lök | |
2 msk | Ströbröd | |
4 klyfta | Vitlök | |
3 krm | Svartpeppar | |
5 dl | Havrebaserad matlagning | |
2 msk | Olivolja | |
1 kg | Potatis Fast | |
1,5 tsk | Salt Fint | |
Veganska biffar | ||
1,5 tsk | Grönsaksfond | |
3 tsk | Dijonsenap | |
600 g | Sojafärs | |
0,5 st | Gul lök | |
2 msk | Olivolja | |
0,75 tsk | Salt Fint | |
0,75 tsk | Kryddpeppar Malen | |
Bakade tomater | ||
1 krm | Salt Fint | |
400 g | Körsbärstomater Eko | |
1 tsk | Olivolja |
Värm ugnen till 200 grader.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Skala och strimla löken och skala och finhacka vitlöken.
Värm olja i en stor kastrull och fräs potatis, lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt havregrädde, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns vid. Häll över allting i en gratängform och fördela ströbröd över. Gratinera i ugn i ca 35-40 min.
Lägg tomaterna i en form. Ringla över olja och strö över lite salt. Baka i ugnen i ca 30 min.
Veganska biffar: Tina den formbara färsen ordentligt innan tillagning.
Skala och finhacka lök och fräs mjuk i olivolja.
Blanda den tinade färsen med stekt lök, dijonsenap, grönsaksfond, salt och kryddpeppar. Forma ca 8 biffar och stek i olja runt om i ca 7-10 min på medelvärme.
Rödvinssås: Skala och hacka schalottenlök och fräs mjuk i oljan tillsammans med en timjankvist. Tillsätt rödvin och låt reducera ner till hälften. Sila såsen och tillsätt grönsaksfond, vatten och lagerblad och låt såsen sjuda i ca 15 min tills den har en fin konsistens. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger tills du får den rätta sältan och syran.
Servera biffarna med potatisgratäng, rödvinssås och bakade tomater.
Bild:
Nurlan Emir
1 Svartpeppar Grovmalen 41g Kockens
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta
1 Grönsaksfond 180ml Touch of Taste
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Kryddpeppar Malen 40g Kockens
2 Tomat Cocktail EKO Klass1 250g