Gå vidare till huvudinnehåll
Bli expert på att grilla

Bli expert på att grilla

Tid, lock och temperatur – tricksen som gör dig till en grillmästare. På med läsglasögonen, tag plats i en skön stol och lär dig allt om grillning i vår stora guide. Här berättar vi bland annat om att lära känna sin grill, grillkol vs briketter, skötseltips och alternativ till kött på grillen, helt enkelt allt du behöver för att bli en grillexpert.

Scrolla ner för att hitta rubriker som;


- Innan du börjar grilla

- Olika typer av grillar

- Briketter eller grillkol?

- Olika grillsätt

...Och sist men inte minst, en smart checklista.

Att grilla om maillardeffekten

Kött, fisk och annat som grillas tillagas delvis genom hettan som strålar från glöden, och delvis genom grillgallret som ger en kontaktvärme. Avståndet till själva grillkolen påverkar tillagningstiden. När vätska drivs ut ur grönsaker och kött så koncentreras smakämnen, vilket ger de fina rostade tonerna till många råvaror. 


Maillardeffekten kanske du har hört talas om, men vad är det för något? Den goda smaken grillat kött får beror på att kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra.  Denna reaktion kallas maillardreaktionen, och är den kemiska förklaringen till att kött utvecklar nya smaker, dofter och färger. Maillardreaktionen är anledningen till att man rekommenderar att bryna kött innan det ugnsbakas eller kokas. 


Tips! Torka gärna av protein innan du grillar, då kommer processen igång fortare och maten lossnar lättare från gallret.

Innan du börjar grilla

Använd helst ett grillgaller som är stadigt och håller hög kvalitet, det är den viktigaste accessoaren du kan köpa till grillen. Var även noga med att gallret är rent innan du börjar grilla. Kom ihåg att blötlägga grillpinnar av trä eller bambu ca 30 minuter innan du börjar grilla.


Enligt Naturvårdsverket är det viktigt att välja en plats för eldningen där det inte finns risk för spridning eller skada av mark eller vegetation. Elda inte heller på eller vid berghällar och större stenblock då dessa lätt spricker. Grus eller sand passar fint att elda på, och var noga med att inte elda då det är extra torrt.


Tips! Kom ihåg att använda grillvantar och långa verktyg så du inte bränner dig. 

Eldförbud eller grillförbud, vad är egentligen skillnaden?

...och vad menas med en iordningställd grillplats? Ett eldningsförbud gäller utomhus vid skog och mark som ligger nära skog där eld lätt kan spridas till skogen. Under eldningsförbud är det på många områden fortfarande tillåtet att grilla på fasta grillplatser och på egen tomt, om det inte finns risk för spridning. Grillförbud handlar egentligen om ett skärpt eldningsförbud, där förbudet att elda även gäller iordningställd grillplatser. 


Med iordningställd grillplats (säker grillplats) menas en grillplats som är byggd av betong, sten eller liknande material. Tillfälliga grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven. Får man grilla på en balkong då? Den frågan ställs av många som bor i lägenhet, huruvida du får eller inte får grilla på din balkong bestämmer fastighetsägaren.


- Läs mer om grillförbud och regler för eldning hos Naturvårdsverket

- Läs mer om hur du grillar säkert på Brandskyddsföreningen


Scrolla vidare för ännu mer tips och recept.

Olika typer av grillar

Det finns ett antal olika grillar och smaken är som baken - alla tycker olika. Vilken grill som passar dig bäst är en smaksak, och beror mer på vad du ska grilla än hur.


Kolgrill

Kolgrillar finns i många olika varianter, den mest klassiska är klotgrillen. Kolgrillar är mer eller mindre portabla och passar dig som vill lägga lite mer tid på grillningen, och vill få upp en riktigt hög temperatur.


En klassisk myt om grillar är den att kolgrillar ger bättre smak än gasolgrillar. Det viktiga är att du använder locket, vilket är den riktiga smakbäraren. Grillsmaken kommer från safter och fett som förångas och smaksätter råvarorna.

Gasolgrill

En gasolgrill är praktiskt när du vill snabba på grilltiden. På kort tid har du den temperatur du önskar, och du kan enkelt öka och sänka temperaturen på grillen.


Obs! Om grillen tar eld så ska du vrida av gasen och plocka bort gastuben. Om möjligt, ställ grillen på en säker plats och låt den brinna ur. Var försiktig med att kasta på vatten då ångan slår tillbaka mot dig.


Övriga grillar

Bor du i en lägenhet passar en elgrill bäst, och vill du prova på något nytt så kanske en Kamado lockar? Kamado är en keramisk grill som beter sig likt en ugn och håller en stabil temperatur, de passar extra bra för att röka. I en grilltunna får du en extra stor grillyta. Många grilltunnor har även en inbyggd del för att röka råvaror. Det finns även pelletsgrillar. Grillen beter sig som en ugn och går att styra via en app, vilket gör det superenkelt att grilla indirekt under en längre tid.


Visste du att?

På många grillar finns en spak med ventil under grillen. Det är lätt att tro att denna är till för att finjustera ventilationen under grilltiden, men det stämmer inte. Denna ventil är till för att aska ur grillen. För spaken fram och tillbaka för att få ner askan i askbehållaren. Ventilen ska alltid vara fullt öppen när du grillar. När du är färdig kan du stänga ventilen samt ventilationen på locket, för att snabbare kväva elden.

Grillrecept

Briketter eller grillkol?

Skillnaden mellan grillbriketter och kol kan enklast förklaras med tändningen och glödtiden. Grillkol antänds snabbt medan briketter ger en längre glödtid. Många väljer att blanda briketter och kol för en jämn och fin glödbädd. Briketter och kol kan ses som själva knapparna till ugnen. Du kan höja eller sänka värmen i grillen med mängden kol eller briketter genom att plocka bort eller lägga till.


- Jämför fördelar och nackdelar för briketter och grillkol med vår tabell.


Här kan du enkelt klicka hem grillkol och briketter.

Så tänder du grillen

Så var det dags att tända grillen. Med en gasolgrill krävs inte mer än att du vrider på gasen och sedan vrider på själva vredet - enkelt alltså. För en kolgrill krävs lite mer planering, och det finns smarta knep för att snabba på en perfekt glödbädd. Tänk på att i största möjliga mån välja miljövänliga produkter, som är framtagna på ett hållbart sätt.


Enklast tänder du kol och briketter med ett tändrör. Lägg tidningspapper eller tändkuber längst ner i röret och fyll sedan på med briketter eller kol. Tänd på pappret undertill och invänta den rätta glöden.


Med en tändfön eller grillgaffel slipper du böka med kol och briketter lika mycket, men kom ihåg att dessa kräver el. Tändpapper, tändblock och braständare är alltid bra att ha hemma inför grillsäsongen. Dessa är mycket effektiva, och dessutom oftast mer miljövänliga än andra alternativ.


Matolja och hushållspapper

Javisst, du läste rätt. Du kan skippa tändvätskan och istället använda hushållspapper och matolja som braständare. Använd tre till fyra ark hushållspapper (gärna den tjocka varianten) och fukta pappersarken med matolja (ex rapsolja). Lägg kolen eller briketterna på arken och tänd på.

Tänd grillen

Glödbädden

Äntligen är grillen startad - nu är det bara en fråga om tålamod och att vänta på den perfekta glödbädden om du grillar med kol eller briketter. Beroende på vad du valt att grilla med tar det olika tid innan glödbädden är redo, men räkna med minst 30 minuter. Vänta tills dess att du har en glödbädd som är täckt av en fin grå aska innan du börjar grilla.


Lär dig mer om direkt och indirekt grillning här.

Hur vet man då vad som är en bra glöd? Och hur lång tid måste man vänta? Det viktigaste är att inte börja grilla medan det brinner, ha lite tålamod och vänta på en fin glödbädd för bästa resultat. En fin grillglöd med kol kräver minst 20 minuter, briketter kräver längre tid än så. Bädden är som bäst när den glöder och har en fin grå-askig utsida, när glödbädden däremot blivit vit så är det ofta lite för sent att börja grilla.


Ventilationsvredet som sitter ovanpå locket ska helst vara helt öppet under grillningen. Du kan finjustera värmen till viss mån med denna, men du får ett jämnare resultat om du reglerar värmen med kol/briketter istället.


Tips! Kom ihåg att ha ordentliga grillredskap som grilltång och grillspade och självklart tjocka grillvantar. Ha gärna en sprayflaska med vatten i närheten så du kan släcka små lågor i glödbädden.


Fortsätt scrolla för mer recept och tips.

Efterrätter till grillkvällen

Grilla sallad

Går det verkligen att grilla sallad? Absolut! Här guidar vi dig till att välja rätt sallad och hur du grillar den på bästa sätt. Vi bjuder även på ett snabbfixat recept i filmen.



Gör en enkel sallad på grillen Välj gärna salladssorter med lite grövre blad och grov rot som håller ihop salladen när du grillar. Endiver, gemsallad och romansallad passar utmärkt att grilla. Halvera salladshuvudet ner över roten. Gnid in halvorna i lite olja och grilla. Ta av salladen när du är nöjd med ytan, salta och peppra. Toppa med lite göttig parmesanost och riven citronzest, servera och njut!

Olika grillsätt

Precis som andra tillagningssätt så kan du grilla på olika sätt. Vissa råvaror passar extra bra för indirekt grillning och vissa andra passar mer för direkt grillning. Briketter och grillkol placeras olika i grillen beroende på vad och hur du vill grilla, och en bra tumregel att komma ihåg är att inte fylla grillen mer än till hälften. 


Indirekt grillning innebär att briketter/kol fördelas på sidorna av grillen, i en cirkel eller i halva grillen. På detta sätt utsätts inte maten konstant för en direkt värmekälla och du kan använda grillen som en ugn. Indirekt grillning passar extra bra för stora köttbitar eller råvaror som tar mer än 20 minuter att tillaga. Med den så kallade "snakemetoden" kan du grilla på lägre värme i flera timmar.


Direkt grillning innebär att kol/briketter placeras över hela grillbotten. Denna metod passar extra bra för snabb grillning och där man önskar hög värme, exempelvis när man grillar hamburgare eller grönsaker.


För en mer rökig smak på maten sänker du värmen och stänger locket, ett tillagningssätt som tar lite längre tid men helt klart är värt väntan. Genom att stänga locket får du en jämnare värme och förkortar tillagningstiden. Använd en köttermometer med basstation för att slippa lyfta på locket så ofta.

Marinad, rub och glaze

En marinad ger inte bara god färg, den ger även en viss saftighet och såklart smak till kött, fisk och grönsaker. Har du ett riktigt fint kött så behövs ingen marinad, då mår köttet oftast bäst utan. En marinad ska innehålla salt, fett, syra och sötma. Citronskal, vitlök och färska örter är fina smaker i många marinader och passar till det mesta. Marinera köttet eller grönsakerna i minst en timme innan du grillar, bäst blir det om du marinerar över natten. Torka av råvaran lite innan du grillar så att det inte droppar så mycket olja på glödbädden.


En glaze är tjockare och sötare, denna penslas mot slutet av eller efter grillningen. En glaze passar perfekt när du önskar få en mer karamelliserad yta på exempelvis fisk. Var lite försiktig med glazen under själva grilltiden så sockret lätt kan brännas. Är du osäker så vänta tills köttet eller fisken är klar och pensla efter grillningen.


En rub är en torr kryddblandning som man gnider in köttet med inför tillagningen, perfekt när du glömt att marinera.


Här hittar du färdiga marinader, rubs och glaze.

Smaksättare till grillmaten

Checklista för grillmeistern

- Tag fram kött i god tid, låt det bli rumstempererat innan du grillar

- Kontrollera hur råvaran ska grillas innan du sätter igång, indirekt eller direkt värme?

- Se till att ha bra grillredskap och var noga med säkerheten när du grillar

- Tänd grillen i god tid och vänta på den perfekta glödbädden

- Ha en kylväska bredvid för känslig mat, så slipper du springa till köket i onödan.

- Använd stektermometer

- Pensla råvaran med marinad under grilltiden, var försiktig med glaze som innehåller mycket socker - risken är att sockret bränns

- Om köttet fastnar, få inte panik. Stäng locket och vänta på karamelliseringen, då släpper det av sig själv till stor del


Psst! Här hittar du massor av härliga grillrecept