Gå vidare till huvudinnehåll
Så håller jordgubbarna längre

Äntligen tid för jordgubbar

Visst har du också längtat? Runt maj månad är det äntligen säsong för våra svenska jordgubbar.

Jordgubbar Svenska klass1
Svenskt Ursprung
Från Sverige
89,95 kr

224,88 kr /kg

Jordgubbar Svenska klass1

Sverige, 400 g

Svenska tunnelodlade Jordgubbar! Vad är mer svensk sommar än det? Dessa jordgubbar kommer från tunnelodling utomhus. Sorterna varierar under säsongen. Jordgubbar är ett nyttigt bär. De är fiberrika och innehåller bland annat mycket C-vitamin. En portion jordgubbar ger mer än den rekommenderade dosen av C-vitamin och ca 25 procent av vårt behov av folsyra. Bären är dessutom järnrika och fullproppade med antioxidanter. Säsongen för svenska jordgubbar är kort och brukar vara maj och augusti månad i sverige. Så passa på att frossa i denna sommarens delikatess!

Fem tips på hur du får jordgubbarna att hålla längre

- Jordgubbar är en färskvara och bör därför förvaras i kylen om de inte ska ätas direkt. Ta fram dem en stund innan det är dags för servering så att de hinner bli rumstempererade.


- Osnoppade jordgubbar håller längre än när du snoppat dem, så vet du med dig att du inte kommer äta alla så låt den gröna knoppen vara kvar.

- Se till att rensa bort mögliga eller skadade jordgubbar så att mögelsporerna inte sprider sig till de andra jordgubbarna.


- Doppa jordgubbar i vinäger: Låt de ”hela och rena” osnoppade jordgubbarna få sig ett dopp i en lösning gjord på 1 del vitvinsvinäger och 10 delar vatten (exempelvis 2 msk vitvinsvinäger och 3 dl vatten). Låt bären försiktigt rinna av i ett durkslag (skölj inte av dem) och lägg dem sedan med lite mellanrum på en ren kökshandduk eller hushållspapper på en tallrik. Förvara dem i kylskåp. Vinägerblandningen tar bort eventuella mögelsporer och gör att jordgubbarna kan hålla i upp till två veckor i kylen.


- Frys in! Gör snygga isbitar av fryst frukt och bär. Exempelvis jordgubbar och vindruvor är inte bara goda utan även snygga i sommarens drinkar.

Smakkompisar till jordgubben

Jordgubbar är goda att kombinera med rabarber, basilika, svartpeppar, grönmögelost, stjärnanis eller apelsin.


Visste du att: varje svensk äter cirka 2.2 kilo jordgubbar per år! Då är det läge att variera sig, kanske något av följande recept kan få bli en ny favorit?

Annat jordgubbs-gott