Gräddtårta med färska bär
Gunilla Stübner och Mari Bergman

Gräddtårta med färska bär

1 t 30 minEnkelt
239,15 kr
10 portioner19,85 kr per portion
Kärt barn har många namn - den här gräddtårtan går även under namnet Brittatårta, Pinocchiotårta, Sommartårta, Herrgårdstårta bland många fler och är en älskad klassiker. Grunden är en härlig sockerkaks- och marängbotten som du sedan kan du toppa med vispad grädde och alla dina favoritbär. Det kan knappast bli mer sommar än så här! Tips, det går åt 4 äggulor i sockerkaksbotten och 4 äggvitor i marängen så totalt behövs det enbart 4 ägg i receptet.

Maräng
4 stÄgg
1 stBakplåtspapper
2 dlStrösocker
2 tskRapsolja
Sockerkaksbotten
1 dlStrösocker
4 stÄgg
0,5 dlMjölk
2 tskBakpulver
1,5 dlVetemjöl
75 gMat & Bak Smör
Garnering
5 dlVispgrädde
1 kgJordgubbar Färska
125 gHallon Färska
2 mskVaniljsocker
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 150°. Separera äggen.

2

Sockerkaksbotten: Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.

3

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och rör ihop till en jämn smet.

4

Maräng: Vispa äggvitorna tills det blir som mjuka toppar. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig och du har en fast maräng.

5

Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla med ett tunt lager rapsolja.

6

Bred ut sockerkakssmeten på papperet. Fördela marängen över sockerkakssmeten.

7

Grädda mitt i ugnen i 25 min. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

8

Garnering: Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar med marängsidan uppåt. Fördela en tredjedel av grädde och bär över den ena delen. Lägg andra delen ovanpå och dekorera med resten av grädden och bären.

Bild:

Nurlan Emir