Gå vidare till huvudinnehåll
ÄLGFRIKADELLER MED PRÄSTOST & PERSILJA
Kokbok

ÄLGFRIKADELLER MED PRÄSTOST & PERSILJA

40 minMedel
658,60 kr
4 portioner 78,51 kr per portion
Frikadeller är en favorit i min familj. De går snabbt att göra och sköter sig nästan själva. Frikadellerna blir saftiga eftersom de får puttra i såsen, och de ger i sin tur såsen härlig smak. Här har jag svenskat till det med prästost och persilja, det brukar gå hem hos både stor och liten. Frikadeller ska eller behöver egentligen inte stekas, men jag tycker de blir ännu godare då.

Maträtt
1 stFrallor
2 dlMellanmjölk
200 gPrästost
1 mskKapris
2 stÄgg
1 stGul lök
500 gÄlgfärs
1 krmSvartpeppar
1 mskSmör
1 krmSalt
400 gPasserade Tomater
1 mskMatolja
3 stVitlök Färsk
2 tskVilt/Kantarellfond Bulj.
2 dlPersilja - färsk
Till servering
30 gPrästost
400 gTagliatelle
1 dlPersilja - färsk
2 stSalladslök
Instruktioner
1

Riv osten och lägg undan lite till servering. Hacka bröd, persilja och kapris och blanda med mjölk, ägg, färs, ost, salt och peppar. Om det finns tid så mår smeten bra av att stå i kylen och vila ca 30 minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt tomater och fond och låt det puttra ihop på låg värme. Rulla ganska stora bollar av färsen med blöta händer. Bryn dem i smör i en stekpanna och lägg sedan försiktigt ner dem i tomatsåsen. Låt puttra under lock ca 20 minuter. Vänd försiktigt på bollarna efter halva tiden. Strö över hackad salladslök, eventuellt persilja och resten av osten. Servera med pasta.

Koka pastan så den är al dente, för då suger den i sig tomatsåsen ordentligt när du blandar pasta, sås och frikadeller.