Gå vidare till huvudinnehåll
Färsbiffar med svampfräs + Vegetariska kåldolmar
Mari Bergman

Färsbiffar med svampfräs + Vegetariska kåldolmar

40 minMedel
746,15 kr
8 portioner 45,03 kr per portion
Det här receptet ingår i Mathems Meal prep-koncept. Klicka hem ingredienser till 2 middagar för 4 personer. Konceptet går ut på att du lagar en större mängd av middagen i recept 1 som sedan blir grunden till recept 2. Du kan välja själv om du vill laga klart recept 2 samma dag och förvara i kylen till den dag du vill äta. Eller spara tillagad mat i matlådor och ha ingredienser klara för att laga recept 2 på max 10-20 min. Läs gärna igenom receptbeskrivningen innan du börjar laga för att underlätta din matlagning. I det här receptet lagar du färsbiffar med svampfräs samt vegetariska kåldolmar. Recepten ger 4 + 4 portioner. Lycka till! Se alla våra meal prep-recept här.

Recept 1: Färsbiffar
1 mskKalvfond Buljong
1 stÄgg
1 mskJapansk soja
1 mskSmör
0,5 tskSalt
1,5 dlStandardmjölk
1 dlStröbröd
1 mskOlivolja
500 gNötfärs
2 krmSvartpeppar Malen
Tillbehör 2
65 gSalladsmix
1 mskOlivolja
125 gLingon Fryst
2 tskVit balsamvinäger
600 gDelikatesspotatis
0,5 stPersilja - färsk
Recept 2. Kåldolmar
2 tskGrönsaksbuljong
1 stSavoykål
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskVit balsamvinäger
1 mskSirap Ljus
380 gGröna Linser Förkokta
0,5 stPersilja - färsk
1 dlVatten
1 krmSalt
25 gSmör
Tillbehör
100 gFullkornsris
150 gHaricot Verts Färsk
Svampfräs
250 gOstronskivling
1 mskJapansk soja
250 gFärska champinjoner
250 gPortabellosvamp
1 krmSalt
0,5 mskGrönsaksbuljong
1 mskOlivolja
1 stGul lök
3 klyftaVitlök Vanlig
3 dlVispgrädde
125 gGrönkål
1 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Recept 1: Färsbiffar med svampfräs, 40 min tillagning. Värm ugnen till 150 grader.

2

Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

3
  1. Färsbiffar: Blanda samman ägg, mjölk, ströbröd, kalvfond, soja, salt och peppar i en bunke. Låt svälla i 5 min. Tillsätt färsen till ströbrödsblandningen och blanda om försiktigt. Forma 8 biffar och lägg på en skärbräda.
4

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn biffarna på hög värme ca 2 min/sida. Lägg över biffarna i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 15 min.

5
  1. Svampfräs: Skär svampen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp, lök och vitlök i olja i en varm stekpanna. Tillsätt grönkål när svampen har vätskats ur och fått färg. Stek i ytterligare 1 min. Tillsätt grädde och soja och låt sjuda i 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg över hälften av svampfräset i en matlåda och spara till recept 2.
6

Tillbehör: Koka haricots vertsen i saltat vatten i ca 2 min. Sila av vattnet och lägg upp haricots vertsen i en skål. Lägg 2 dl kokt ris i en matlåda och spara till recept 2.

Servera pannbiffarna med ris, svampfräs och haricots verts.

7

Recept 2: Kåldolmar, 30 min tillagning: Ta fram ris och svampfräs från recept 1.

8

Värm ugnen till 200 grader.

9

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

10

Plocka 12 hela blad från savoykålen och koka dem i ca 1 min.

11

Sila av linserna och spola dem i kallt vatten. Blanda samman ris, svampfräs, linser, finhackad persilja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

12

Skär av den lilla mittstocken på kålbladen. Fördela fyllningen på bladen, vik in kanterna och rulla ihop till rullar. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en ugnsform.

13

Koka ihop vatten, buljong och sirap i en liten kastrull.

14

Häll buljongen över kåldolmarna och klicka över smör. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min.

15

Koka potatis i saltat vatten. Blanda sallad med olivolja och balsamvinäger.

16

Ta ut kåldolmarna och dekorera med lingon och persilja. Servera med kokt potatis och sallad.

Bild:

Nurlan Emir