Lussekatter med Hellmann's

Lussekatter med Hellmann's

2 tEnkelt
241,10 kr
1 portion114,09 kr per portion
Vad är hemligheten bakom riktigt goda, saftiga och fluffiga lussekatter? Hellmann's majonnäs såklart! Fler recept: Lussekatter, Lussebullar, Saffranssockerbullar

Garnering
50 gRussin
Lussekatter
1 kgVetemjöl Special
5 dlStandardmjölk
1,5 gSaffran
2 dlStrösocker
50 gJäst Söta Degar Färsk
200 gMajonnäs
Pensling
1 stÄgg
Instruktioner
1

Smula sönder jästen i degbunken.

2

Värm mjölken till 37 grader C, och häll ner saffran. Låt den stå och dra 2 min. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48 grader.

3

Häll blandningen över jästen så att den löser sig.

4

Tillsätt socker, majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl.

5

Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.

6

Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.

7

Sätt ugnen på 250 grader om du ska baka bullar och 225 grader om du gör längder.

8

Ta upp degen på mjölat bakduk och knåda degen smidig.Baka ut till lussekatter, traditionella julbröd, längder eller kransar.

10

Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker och hackad mandel om du gör längder.

11

Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 minuter. Kransar eller längder. Gräddas 15-20 minuter.