Saffranssnurror med mandelmassa och apelsin
Mari Bergman

Saffranssnurror med mandelmassa och apelsin

3 tEnkelt
362,95 kr
1 portion191,24 kr per portion
Det går utmärkt att använda kall degvätska till detta recept, men då får du räkna med lite längre jäsningstid första omgången – upp till dubbelt så lång tid. Om du vill ha ungefär en timmes jäsningstid kan du värma upp mjölken och grädden i en kastrull, men inte till 37 grader. 25-30 grader räcker! Fler recept: Lussebullar mandelmassa, Lussekatter med mandelmassa, Lussebullar

Garnering
1 dlPärlsocker
1 dlVispgrädde
16 dlVetemjöl Special
2 gSaffran
50 gJäst Original Färsk
4 dlStandardmjölk
100 gMat & Bak Smör
0,5 tskSalt Fint
2 dlStrösocker
250 gKvarg 10 procent
Fyllning
200 gMandelmassa
1 stÄgg
1 dlRussin
2 stApelsin
200 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas. Väljer du att värma på degvätskan kan du tillsätta saffranet i kastrullen och värma på det tillsammans med mjölk och grädde.

2

Häll ner mjölk, grädde och saffran i en degblandare. Smula ner jästen och rör runt tills jästen lösts upp och rör sedan ut kesella i bunken. Tillsätt salt, strösocker och rumstempererat smör i kuber.

3

Börja hälla i mjöl medan maskinen är igång. Tänk på att bara tillsätta lite i taget och se hur degen utvecklas. Det kan hända att just din deg behöver flera deciliter mindre mjöl än vad som står angivet. Varje deg är unik! Låt degen hellre vara lite kladdig än fast och torr.

4

Bearbeta degen på låg hastighet i 15 minuter. Den långa bearbetningen kommer stabilisera degen och göra den mindre kladdig. Friktionen i maskinen gör att temperaturen kommer att höjas ytterligare. När degen bearbetats strör du lite mjöl över degen och lägger en handduk över bunken, eller spänner över plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.

5

Mosa ihop smör och mandelmassa med en gaffel och tvätta apelsinerna. Lägg russinen i blöt.

6

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader med varmluft). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas, bara arbetas ihop så att du kan dela den i tre bitar. Lägg två delar under en duk och börja med den tredje.

7

Smörj en bakplåt, eller lägg på bakplåtspapper.

8

Kavla ut degen till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på plattan, riv apelsinskal och strö över lite russin. Vik den på mitten och dela plattan i ca 12-14 remsor. Vik ihop varje remsa till en snurra/ knut .

9

Placera snurrorna på plåtarna med gott om utrymme för jäsning. Lägg en kökshandduk över medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

10

Pensla de jästa snurrorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda saffranssnurrorna gyllene i mitten av ugnen, 10-12 minuter. Låt bullarna svalna lite.

Bild:

Maddzan Lindblad