Gå vidare till huvudinnehåll
Lussebullar
Anna Wikner

Lussebullar

1 t 30 minEnkelt
170,65 kr
10 portioner 9,40 kr per portion
Enkla och saftiga lussebullar, eller saffransbröd, med tydlig smak av saffran - underbart gott som julbak, till advent eller lucia! Fler recept: Mjölkfria lussebullar, Lussekatter med majonnäs, Lussebullar mandelmassa

Utbak
1 stÄgg
0,5 dlRussin
Deg
1,5 dlStrösocker
18 dlVetemjöl
100 gSmör
1 gSaffran
50 gJäst Original Färsk
500 gKvarg Naturell
5 dlMjölk
0,5 tskSalt
Instruktioner
1

Skär smöret i kuber och blanda med mjölken.

2

Värm degvätskan till fingervärme (37 grader). Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran.

3

Häll degvätskan över och rör om så att jästen löser upp sig.

4

Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

5

Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 lussebullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min och sätt sedan ugnen på 225 grader

6

Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Bild:

Sanna Livijn Wexell