Lussebullar
Anna Wikner

Lussebullar

1 t 30 minEnkelt
190,20 kr
10 portioner6,00 kr per portion
Enkla och saftiga lussebullar, eller saffransbröd, med tydlig smak av saffran - underbart gott som julbak, till advent eller lucia! Fler recept: Mjölkfria lussebullar, Lussekatter med majonnäs, Lussebullar mandelmassa

Utbak
1 stÄgg
0,5 dlRussin
Deg
1,5 dlStrösocker
18 dlVetemjöl
100 gMat & Bak Smör
1 gSaffran
50 gJäst Original Färsk
5 dlKvarg Naturell
5 dlMjölk
0,5 tskSalt Fint
Instruktioner
1

Skär smöret i kuber och blanda med mjölken. Värm degvätskan till fingervärme (37 grader). Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran.

Häll degvätskan över och rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 lussebullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Bild:

Sanna Livijn Wexell