Gå vidare till huvudinnehåll
Lussebullar med mandelmassa
Malin Andersson

Lussebullar med mandelmassa

2 tEnkelt
175,65 kr
1 portion 67,63 kr per portion
Testa lussekatter på nytt sätt! Här har vi fyllt dem med mandelmassa och smör - sååå gott till advent, eller hela julen för den delen. Receptet ger ca 40 st lussekatter. Fler recept: Saffranssnurror med mandelmassa, Lussekatter med mandelmassa, Lussebullar

Garnering
1 mskRussin
1 stÄgg
Fyllning
100 gSmör
100 gMandelmassa
1 dlStrösocker
4 dlMjölk
1 stÄgg
50 gJäst Söta Degar Färsk
1 krmSalt
1 gSaffran
14 dlVetemjöl
125 gSmör
Instruktioner
1

Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Blanda i saffranet.

2

Smula jästen i en bunke och häll sedan på lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig helt. Häll i resten av degvätskan, ägg, salt, socker samt ungefär hälften av vetemjölet. Blanda och häll i mer vetemjöl tills du har en smidig men lite lösare deg. Låt jäsa ca 60 minuter.

3

Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut till rektangulära plattor, ca 30x30 cm. Bred ut rumsvarmt smör och riv mandelmassa över hälften av degen. Vik sedan delen utan fyllning över delen med fyllning. Dela degen i ca 2 cm tjocka och 15 cm långa remsor och rulla respektive del till klassiska lussekatter (fyllningen uppåt).

4

Sätt ugnen på 220 grader. Låt lussekatterna jäsa i ca 30 minuter, pensla sedan med ägg, garnera med russin och grädda i ca 7-8 minuter eller tills lussekatterna fått fin färg.

Bild:

Kerstin Eriksson