Lussekatter med mandelmassa
Anna Nilsson

Lussekatter med mandelmassa

3 tEnkelt
242,55 kr
1 portion134,89 kr per portion
Här är receptet på den ultimata grunddegen till ett julbak. Metoden med fördeg gör bullarna riktigt saftiga! Njut av lussekatter till lucia, advent eller jul såklart. Fler recept: Lussebullar mandelmassa, Lussebullar, Saffranssnurror med mandelmassa

Bortgörning (deg)
500 gVetemjöl Special
5 gSalt Fint
2 dlStrösocker
250 gMat & Bak Smör
4 stÄgg
Övrigt
1 stBakplåtspapper
Fördeg
1,5 tskWhiskey
1 tskVaniljsocker
1 gSaffran
700 gVetemjöl Special
5 dlStandardmjölk
0,3 dlStrösocker
1 mskMuscovadosocker
75 gJäst Söta Degar Färsk
Fyllning
400 gMandelmassa
200 gMat & Bak Smör
Instruktioner
1

Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.

Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Utbak: Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en fyrkant (ca 45x45 cm). Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut hälften av fyllningen på varje fyrkant. Vik degen dubbel och skär till 24 st remsor (ca 2x20 cm). Snurra remsorna och forma lussekatter. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.

Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.

Bild:

Sanna Livijn Wexell