Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Bortgörning (deg) | ||
500 g | Vetemjöl Special | |
5 g | Salt | |
2 dl | Strösocker | |
250 g | Smör | |
4 st | Ägg | |
Övrigt | ||
1 st | Bakplåtspapper | |
Fördeg | ||
1,5 tsk | Whiskey | |
1 tsk | Vaniljsocker | |
1 g | Saffran | |
700 g | Vetemjöl Special | |
5 dl | Standardmjölk | |
0,3 dl | Strösocker | |
1 msk | Muscovadosocker | |
75 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
Fyllning | ||
400 g | Mandelmassa | |
200 g | Smör |
Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.)
Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Utbak: Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till en fyrkant (ca 45x45 cm). Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ut hälften av fyllningen på varje fyrkant.
Vik degen dubbel och skär till 24 st remsor (ca 2x20 cm). Snurra remsorna och forma lussekatter. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.
Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Garant
1 Bakplåtspapper 24-p Eldorado