Mjölkfria lussekatter med russin och pärlsocker
Jannica Dahlin & Andrea Kondisz

Mjölkfria lussekatter med russin och pärlsocker

2 tEnkelt
175,20 kr
1 portion72,22 kr per portion
Saftiga lussekatter gjorda på havredryck istället för mjölk och med mjölkfritt margarin istället för smör. Lika gott till julbaket som till glöggminglet. Tips: Om du vill ha veganska lussekatter, pensla då istället med lite smält margarin. Fler recept: Mjölkfria lussebullar, Lussekatter med majonnäs, Lussebullar

Dekorering
0,5 dlPärlsocker
0,5 dlRussin
Deg
2 dlStrösocker
0,5 tskSalt Fint
1 stÄgg
200 gMargarin Mjölkfritt
1 gSaffran
5 dlHavredryck Naturell
15 dlVetemjöl
50 gJäst Söta Degar Färsk
Instruktioner
1

Deg: Smula jästen i en bunke.

2

Häll havredrycken samt saffran i en kastrull och värm till 37 grader.

3

Tillsätt lite av vätskan i bunken för att lösa upp jästen. Häll i resten av vätskan och tillsätt sedan salt, socker, ägg och ca 12 dl av vetemjölet.

4

Tillsätt sedan rumsvarmt margarin ner i degen. Knåda degen tills den blir lite kletig, arbeta in mer mjöl om degen är för lös.

5

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i bunken, ca 30-40 min.

6

Ta fram några plåtar och täck med bakplåtspapper.

7

Dela degen i fyra delar och varje del i ca 8-10 delar. Rulla ut varje degbit till en smal längd och forma till lussekatter.

8

Låt lussekatterna jäsa under bakduk i ytterligare 20-30 min.

9

Dekorering: Pensla lussekatterna med lättvispat ägg och tryck ner russin i hälften av lussekatterna och strö över pärlsocker på resten av lussekatterna.

10

Grädda lussekatterna i 225 grader i 10 min. Låt svalna på galler under duk.

Bild:

Nurlan Emir