Gå vidare till huvudinnehåll
Mjölkfria lussekatter med russin och pärlsocker
Jannica Dahlin & Andrea Kondisz

Mjölkfria lussekatter med russin och pärlsocker

2 tEnkelt
154,20 kr
1 portion 70,57 kr per portion
Saftiga lussekatter gjorda på havredryck istället för mjölk och med mjölkfritt margarin istället för smör. Lika gott till julbaket som till glöggminglet. En sats ger ca 35-40 lussekatter. Tips: Om du vill ha veganska lussekatter, pensla då istället med lite smält margarin. Fler recept: Lussekatter med majonnäs, Lussebullar

Dekorering
0,5 dlPärlsocker
0,5 dlRussin
Deg
2 dlStrösocker
0,5 tskSalt
1 stÄgg
200 gMargarin Mjölkfritt
1 gSaffran
5 dlHavredryck Naturell
15 dlVetemjöl
50 gJäst Söta Degar Färsk
Instruktioner
1

Deg: Smula jästen i en bunke.

2

Häll havredrycken samt saffran i en kastrull och värm till 37 grader.

3

Tillsätt lite av vätskan i bunken för att lösa upp jästen. Häll i resten av vätskan och tillsätt sedan salt, socker, ägg och ca 12 dl av vetemjölet.

4

Tillsätt sedan rumsvarmt margarin ner i degen. Knåda degen tills den blir lite kletig, arbeta in mer mjöl om degen är för lös.

5

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i bunken, ca 30-40 min.

6

Ta fram några plåtar och täck med bakplåtspapper.

7

Dela degen i fyra delar och varje del i ca 8-10 delar. Rulla ut varje degbit till en smal längd och forma till lussekatter.

8

Låt lussekatterna jäsa under bakduk i ytterligare 20-30 min.

9

Dekorering: Pensla lussekatterna med lättvispat ägg och tryck ner russin i hälften av lussekatterna och strö över pärlsocker på resten av lussekatterna.

10

Grädda lussekatterna i 225 grader i 10 min. Låt svalna på galler under duk.

Bild:

Nurlan Emir