Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 g | Saffran | |
2 dl | Strösocker | |
16 dl | Vetemjöl Special | |
0,5 tsk | Salt | |
1 st | Bakplåtspapper | |
250 g | Kvarg 10 procent | |
1 st | Ägg | |
100 g | Smör | |
1 dl | Vispgrädde | |
50 g | Jäst Original Färsk | |
4 dl | Standardmjölk |
Grunddeg: Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas. Väljer du att värma på degvätskan kan du tillsätta saffranet i kastrullen och värma på det tillsammans med mjölk och grädde.
Häll ner mjölk, grädde och saffran i en degblandare. Smula ner jästen och rör runt tills jästen lösts upp och rör sedan ut kesella i bunken. Tillsätt salt, strösocker och rumstempererat smör i kuber.
Börja hälla i mjöl medan maskinen är igång. Tänk på att bara tillsätta lite i taget och se hur degen utvecklas. Det kan hända att just din deg behöver flera deciliter mindre mjöl än vad som står angivet. Varje deg är unik! Låt degen hellre vara lite kladdig än fast och torr.
Bearbeta degen på låg hastighet i 15 minuter. Den långa bearbetningen kommer stabilisera degen och göra den mindre kladdig. Friktionen i maskinen gör att temperaturen kommer att höjas ytterligare. När degen bearbetats strör du lite mjöl över degen och lägger en handduk över bunken, eller spänner över plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
Värm ugnen till 225 grader (200 grader med varmluft). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas, bara arbetas ihop så att du kan dela den i tre bitar. Lägg två delar under en duk och börja med den tredje.
Ta fram ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Lussekatter: Dela varje tredjedel i tolv mindre bitar, och rulla bitarna till korvar som du sedan formar till lussekatter och placerar på plåten med gott om utrymme för jäsning. Lägg en kökshandduk över lussekatterna medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Tryck ner russin i lussekatterna och pensla dem med ett uppvispat ägg. Grädda dem gyllene mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
Knutar: Kavla ut varje deg till en platta som är ca 35x40 cm. Bred gärna på en fyllning av lika delar smör och mandelmassa på plattan. Vik den på mitten och dela plattan i ca 12-14 remsor. Vik ihop varje remsa till en snurra/ knut.
Placera knutarna på plåtarna med gott om utrymme för jäsning. Lägg en kökshandduk över medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda saffransknutarna gyllene mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Pensla gärna med sockerlag och låt bullarna svalna lite.
Bild:
Susanna Blåvarg
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Kesella Naturell 10% 250g Arla
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla