Grundrecept på lussekatter
Anna Nilsson

Grundrecept på lussekatter

3 tEnkelt
245,55 kr
1 portion116,76 kr per portion
Här är receptet på den ultimata grunddegen för lussebullar, eller saffransbröd. Metoden med fördeg gör bullarna riktigt saftiga! Servera till advent, lucia eller jul såklart. Fler recept: Lussebullar, Saffransmuffins, Mjölkfria lussebullar

Övrigt
1 stBakplåtspapper
Bortgörning (deg)
4 stÄgg
500 gVetemjöl Special
5 gSalt Fint
250 gMat & Bak Smör
2 dlStrösocker
Utbak
250 gRussin
1 stÄgg
Fördeg
5 dlStandardmjölk
0,3 dlStrösocker
1 mskMuscovadosocker
75 gJäst Söta Degar Färsk
1 tskVaniljsocker
1 gSaffran
700 gVetemjöl Special
Instruktioner
1

Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.

Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Utbak: Dela degen i 48 delar och forma lussekatter. Dekorera med russin. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.

Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.

Bild:

Sanna Livijn Wexell