Gå vidare till huvudinnehåll
Grundrecept på lussekatter
Anna Nilsson

Grundrecept på lussekatter

3 tEnkelt
199,55 kr
1 portion 119,48 kr per portion
Här är receptet på den ultimata grunddegen för lussebullar, eller saffransbröd. Metoden med fördeg gör bullarna riktigt saftiga! Servera till advent, lucia eller jul såklart. Fler recept: Lussebullar, Saffransmuffins, Mjölkfria lussebullar Receptet ger ca 48 lussekatter.

Övrigt
1 stBakplåtspapper
Bortgörning (deg)
4 stÄgg
500 gVetemjöl Special
5 gSalt
250 gSmör
2 dlStrösocker
Utbak
250 gRussin
1 stÄgg
Fördeg
5 dlStandardmjölk
0,3 dlStrösocker
1 mskMuscovadosocker
75 gJäst Söta Degar Färsk
1 tskVaniljsocker
1 gSaffran
700 gVetemjöl Special
Instruktioner
1

Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.

2

Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

3

Utbak: Dela degen i 48 delar och forma lussekatter. Dekorera med russin. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter.

Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.

Bild:

Sanna Livijn Wexell