Saffransfläta med apelsin
Anna Nilsson

Saffransfläta med apelsin

3 tEnkelt
315,60 kr
1 portion103,81 kr per portion
Här är receptet på den ultimata grunddegen. Metoden med fördeg gör bullarna riktigt saftiga! Fler recept: Lussebullar, Smörstekta lussekatter, Tastelines lussebullar

Bortgörning (deg)
5 gSalt Fint
250 gMat & Bak Smör
500 gVetemjöl Special
4 stÄgg
2 dlStrösocker
Fördeg
5 dlStandardmjölk
75 gJäst Söta Degar Färsk
0,3 dlStrösocker
1 tskVaniljsocker
700 gVetemjöl Special
1,5 tskWhiskey
1 gSaffran
1 mskMuscovadosocker
Fyllning
3 stApelsin
300 gMat & Bak Smör
150 gMuscovadosocker
Instruktioner
1

Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.

Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Utbak: Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel (ca 20x45 cm). Finriv skalet av 3 stycken små apelsiner och blanda med resten av ingredienserna till fyllningen och bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje rektangel. Vik degen dubbel längs långsidan och skär till tre lika breda remsor (ca 3-4 cm). Fläta ihop remsorna till en stor fläta. Låt jäsa under en bakduk ca 45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 30 minuter.

Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.

Bild:

Sanna Livijn Wexell