Gå vidare till huvudinnehåll
Saffransfläta med apelsin
Anna Nilsson

Saffransfläta med apelsin

3 tEnkelt
191,60 kr
1 portion 108,48 kr per portion
Här är receptet på den ultimata grunddegen. Metoden med fördeg gör bullarna riktigt saftiga! Fler recept: Lussebullar, Smörstekta lussekatter, Tastelines lussebullar 4 flätor.

Bortgörning (deg)
5 gSalt
250 gSmör
500 gVetemjöl Special
4 stÄgg
2 dlStrösocker
Fördeg
5 dlStandardmjölk
75 gJäst Söta Degar Färsk
0,3 dlStrösocker
1 tskVaniljsocker
700 gVetemjöl Special
1,5 tskWhiskey
1 gSaffran
1 mskMuscovadosocker
Fyllning
3 stApelsin
300 gSmör
150 gMuscovadosocker
Instruktioner
1

Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.)

2

Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker.

3

Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.

4

Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

5

Utbak: Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel (ca 20x45 cm). Finriv skalet av 3 stycken små apelsiner och blanda med resten av ingredienserna till fyllningen och bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje rektangel.

6

Vik degen dubbel längs långsidan och skär till tre lika breda remsor (ca 3-4 cm). Fläta ihop remsorna till en stor fläta. Låt jäsa under en bakduk ca 45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 30 minuter.

Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.

Bild:

Sanna Livijn Wexell