Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Fyllning | ||
3 dl | Vispgrädde | |
250 g | Mandelmassa | |
2 dl | Lingon Fryst | |
2 msk | Florsocker | |
Fördeg | ||
75 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
700 g | Vetemjöl Special | |
1 msk | Muscovadosocker | |
1,5 tsk | Whiskey | |
5 dl | Standardmjölk | |
1 g | Saffran | |
1 tsk | Vaniljsocker | |
0,3 dl | Strösocker | |
Bortgörning (deg) | ||
2 dl | Strösocker | |
500 g | Vetemjöl Special | |
250 g | Smör | |
4 st | Ägg | |
5 g | Salt |
Fördeg: Smula ner jästen i bakmaskinens degbunke. (Självklart kan bullarna även bakas utan bakmaskin, men det kräver lite armstyrka.) Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt vetemjöl och socker. Mortla saffran, muscovadosocker och vaniljsocker med whiskyn och häll ner i fördegen. Arbeta på låg hastighet i 10 minuter. Täck med plast och låt jäsa i kylen minst 1 timme.
Bortgörning: Tillsätt socker, salt, äggulor och vetemjöl till fördegen. Arbeta på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarma smöret lite i taget och arbeta på medelhastighet i ytterligare 10 minuter. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Utbak: Dela degen i 48 lika stora delar och forma runda bullar. Låt jäsa under en bakduk ca 30-45 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och gröp ur ett hål i mitten av varje bulle. Lägg smulorna i en bunke, riv över mandelmassa och tillsätt lite ovispad grädde. Blanda ihop till en smet och fyll bullarna. Vispa resterande grädde och blanda ner lingon. Dekorera bullarna med lingongrädden, lägg på locket och sikta florsocker ovanpå.
Det här är en rätt stor deg som blir väldigt tung att bearbeta. Om du har en mindre assistent kan det därför vara klokt att halvera satsen.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt