Gå vidare till huvudinnehåll
Crème Caramel
Kokbok

Crème Caramel

1 tEnkelt
225,20 kr
8 portioner18,14 kr per portion
Idag ser man panna cotta överallt. Det kan ju vem som helst få till. Tacka vet jag crème caramel, skulle jag välja en sista dessert innan jag lämnar jordelivet skulle det bli den, majestätisk med sitt gyllene täcke av karamelliserat socker. Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh. Boken ges ut av Norstedts förlag.

Dag 2 - mandelflarn
100 gSmör
40 gHonung
100 gStrösocker
100 gSötmandel Naturell
100 gVetemjöl
Dag 1 - crème caramel
12 stÄgg
2 gVaniljstång
1 000 gStandardmjölk
250 gStrösocker
Dag 2 - vispad grädde
300 gVispgrädde
5 gVaniljsocker
15 gStrösocker
Dag 1 - glasyr till formarna
160 gStrösocker
2 mskCitron
60 gVatten
Instruktioner
1

Dag 1 - Glasering: Använd en rund 2-litersform eller 8 portions- suffléformar.

2

Koka socker, citronsaft och vatten till en guldgul karamell som börjar ryka lite. Häll snabbt karamellen i 8 portionssuffléformar (eller i en rund 2-litersform). Snurra formarna så att karamellen fördelar sig jämnt över ytan.

3

Sätt ugnen på 125°.

4

Dela vaniljstängerna på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna. Häll över mjölken och 100 g socker.

5

Koka upp, dra sedan av den från värmen. Låt mjölken stå och dra åt sig vaniljsmak i ca 15 minuter.

6

Vispa resten av sockret med 4 ägg och 8 äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Blanda ordentligt. Sila smeten genom en finmaskig sil.

7

Häll blandningen i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen. Baka i 25–60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna och ställ in dem i kylen till nästa dag övertäckta med plastfolie.

8

DAG 2: Vispa grädden med sockret till ett löst skum i en kyld rostfri bunke. Häll upp den i en skål och förvara den i kylen tills den ska serveras.

9

Mandelflarn: Blanda malen oskalad mandel och övriga ingredienser till en deg. Rulla ut den som en längd, tjock som ett kvastskaft.

10

Lägg in den i frysen för att stelna till.

11

Sätt ugnen på 180°.

12

Skär upp 5 mm tjocka skivor av degen. Placera dem inte för tätt på bakplåtar med bakplåtspapper. Baka dem gyllenbruna.

13

Låt kakorna svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk så att de inte mjuknar.

14

Servering: Lossa puddingarna runtom med en liten vass kniv.

15

Lägg ett uppochnedvänt fat på formen. Vänd den uppochned med fatet.

16

Servera puddingarna riktigt kalla, gärna med lätt- vispad grädde och några mandelflarn till. Ingen frukt och bär till denna klassiska dessert!

Bild:

Charlotte Gawell