Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Dag 2 - mandelflarn | ||
100 g | Smör | |
40 g | Honung | |
100 g | Strösocker | |
100 g | Sötmandel Naturell | |
100 g | Vetemjöl | |
Dag 1 - crème caramel | ||
12 st | Ägg | |
2 g | Vaniljstång | |
1 000 g | Standardmjölk | |
250 g | Strösocker | |
Dag 2 - vispad grädde | ||
300 g | Vispgrädde | |
5 g | Vaniljsocker | |
15 g | Strösocker | |
Dag 1 - glasyr till formarna | ||
160 g | Strösocker | |
2 msk | Citron | |
60 g | Vatten |
Dag 1 - Glasering: Använd en rund 2-litersform eller 8 portions- suffléformar.
Koka socker, citronsaft och vatten till en guldgul karamell som börjar ryka lite. Häll snabbt karamellen i 8 portionssuffléformar (eller i en rund 2-litersform). Snurra formarna så att karamellen fördelar sig jämnt över ytan.
Sätt ugnen på 125°.
Dela vaniljstängerna på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna. Häll över mjölken och 100 g socker.
Koka upp, dra sedan av den från värmen. Låt mjölken stå och dra åt sig vaniljsmak i ca 15 minuter.
Vispa resten av sockret med 4 ägg och 8 äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Blanda ordentligt. Sila smeten genom en finmaskig sil.
Häll blandningen i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen. Baka i 25–60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna och ställ in dem i kylen till nästa dag övertäckta med plastfolie.
DAG 2: Vispa grädden med sockret till ett löst skum i en kyld rostfri bunke. Häll upp den i en skål och förvara den i kylen tills den ska serveras.
Mandelflarn: Blanda malen oskalad mandel och övriga ingredienser till en deg. Rulla ut den som en längd, tjock som ett kvastskaft.
Lägg in den i frysen för att stelna till.
Sätt ugnen på 180°.
Skär upp 5 mm tjocka skivor av degen. Placera dem inte för tätt på bakplåtar med bakplåtspapper. Baka dem gyllenbruna.
Låt kakorna svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk så att de inte mjuknar.
Servering: Lossa puddingarna runtom med en liten vass kniv.
Lägg ett uppochnedvänt fat på formen. Vänd den uppochned med fatet.
Servera puddingarna riktigt kalla, gärna med lätt- vispad grädde och några mandelflarn till. Ingen frukt och bär till denna klassiska dessert!
Bild:
Charlotte Gawell
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel