Gå vidare till huvudinnehåll
Ärtrisotto med rostad blomkål
Anna Wadle

Ärtrisotto med rostad blomkål

45 minEnkelt
275,15 kr
4 portioner33,23 kr per portion
En krämig risotto är aldrig fel. Toppa med godaste tillbehöret i form av rostad blomkål! <a href="/matkassar/mathems-matkasse-barn-familj">(Tastelines matkasse v25 2016)</a>

Tillbehör
50 gRuccolasallat
0,5 stGräslök - färsk
25 gGrana Padano
Ärtpuré
2 krmSalt Fint
200 gBlomkål Färsk
25 gSmör
2 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
1 klyftaVitlök Vanlig
225 gGröna Ärtor Frysta
Ärtrisotto
1 klyftaVitlök Vanlig
4 dlArborioris
0,5 tskSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlMatlagningsvin Vitt
50 gGrana Padano
0,5 dlOlivolja
4 dlGrönsaksbuljong
2 stSchalottenlök
Rostad blomkål
2 mskOlivolja
300 gBlomkål Färsk
Instruktioner
1

Ärtrisotto: Koka upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull bredvid risotton. Vattnet måste vara varmt, annars avstannar tillagningen av riset.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja, tillsammans med riset. Riset ska bli blankt och något transparent men det ska inte ta färg.

3

Häll på vinet och låt det sjuda på svag värme. Häll på hälften av det heta vattnet när vinet kokat ner en aning och rör sakta tills allt absorberats innan resten av vattnet hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram. Låt småkoka i ca 15 minuter.

4

Ärtpuré: Dela blomkålen i mindre buketter och lägg i en kastrull tillsammans med ärtor och vitlök. Häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt lite salt och peppar. Låt det hela koka upp. Häll av vattnet men spara ca 2 dl till mixning av purén.

5

Mixa purén slät med kokvattnet och en klick smör.

6

Ärtrisotto: Rör ner purén i riset och smaka av med salt och peppar samt riven grana padano.

7

Rostad blomkål: Bryn blomkålen med lite olivolja i en stekpanna.

Lägg upp risotton i djupa tallrikar och toppa med rostad blomkål, riven grana padano, finhackad gräslök samt ruccola.

Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 633 kcal, 21 g protein, 31 g fett, 62 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell