Gå vidare till huvudinnehåll
Risotto med pancetta, pecorino och basilika

Risotto med pancetta, pecorino och basilika

30 minEnkelt
319,20 kr
4 portioner27,65 kr per portion
Elle Mat & Vin

8 dlGrönsaksbuljong
3 dlPecorinoost
3 mskMat & Bak Smör/Margarin
3 stSchalottenlök
2 dlMatlagningsvin Vitt
2 krmSvartpeppar Malen
400 gBacon Tärnat
1 dlBasilika - färsk
3 dlArborioris
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Byt gärna ut bacon mot pancetta. Använd färsk pecorinoost.


Skär pancettan i centimeterstora tärningar och fräs i en stekpanna. Ställ undan till senare.

Skala och finhacka löken. Koka upp grönsaksbuljong och låt sjuda på svag värme. OBS! Viktigt att hålla buljongen varm hela tiden.

Fräs löken mjuk i olivolja och smör i en tjockbottnad kastrull under omrörning utan att den tar färg (ca 3 minuter). Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut så att riset blir genomskinligt.

Häll på buljongen på riset lite i taget (ca 2 dl) samtidigt som du rör. Tillsätt även vinet lite i taget under omrörning. Man kan aldrig röra en risotto för mycket! Ju mer man rör, desto krämigare!

Risotton ska koka på svag värme i ca 20-25 minuter och under STÄNDIG omrörning. Tillsätt ev. mer buljong om så skulle behövas. När 10 minuter gått, kan du tillsätta pancettan. Ta vara på fettet från pancettan och häll i risotton för en fylligare smak.

Ta kastrullen av värmen och blanda i färskriven pecorinoost. Vänd till sist i finhackad basilika. Färdigt! :)