Gå vidare till huvudinnehåll
Laga nytt av resterna från julbordet

Laga nytt av resterna från julbordet

Frys och skafferi ekar sällan tomt efter julborden, snarare så får man börja klia sig i huvudet för att lista ut vad man faktiskt ska ta sig till med all mat! Mycket av julmaten håller hela julen, men inte allt. Planerar du mängden mat och tar hand om den på rätt sätt minskar på svinnet och slipper bli less på maten.

Minska matsvinnet - laga ny mat med julmaten

Under julen lagar vi mycket mat, äter mycket mat och slänger en hel del mat. Vi äter också ofta av samma mat i flera dagar. Det betyder att maten får åka mellan kylen och matbordet både en och två och tre gånger. Maten står dessutom ofta framme länge. Genom att lägga upp lite mat åt gången i nya rena skålar, använda rena serveringsbestick och alltid tvätta händerna innan du hanterar maten, kan du faktiskt förlänga hållbarheten en hel del. Här delar vi med oss av en tidsplan för hur länge julmaten räcker och tips på vad du kan laga med resterna.


Så länge håller julmaten

- Janssons frestelse håller 2-3 dagar i kylskåp.

- Inlagd sill håller cirka 10 dagar i kylskåp (max + 8 grader).

- Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare inläggning.

- Sillsallad håller 1-2 dagar i kylskåp.

- Köttbullar håller en vecka i kylen, ett par månader i frysen.

- Julskinka, griljerad, håller ungefär 1 vecka i kylen (max + 8 grader).

- Gravad lax håller normalt i 1-2 veckor i kylskåp. I frysen håller den åtminstone tre månader.

- Ost håller länge, skulle du se angrepp av mögel någonstans kan du skära bort biten och ta gärna någon extra centimeter. Tips! Riv ost och frys om du har mycket ost över.


Några råd för julmaten

Tvätta alltid händerna innan du hanterar maten. Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk. Risken är annars att du för smittan vidare. Ta inte fram mer mat på julbordet än vad du tror ska gå åt. Lägg upp lite i taget och fyll på efter hand.


Lägg inte upp för mycket på tallriken, ta hellre om. Man sparar inte gärna mat som blivit över på tallriken. Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan du ställa i kylskåpet direkt, större mängder bör du först kyla ner, till exempel i ett vattenbad eller utomhus kalla vinterdagar. Frys in den mat du inte kommer att äta i mindre förpackningar. Då kan du enkelt ta fram den mat du behöver. Kanske har du rent utav mat även efter nyår.


Laga nytt av julmaten

Ett klassiskt julbord i all ära, men ärligt talat så blir man lite mättad på julsmakerna efter ett par dagar. För att du inte ska ledsna på julsmakerna rekommenderar vi att laga något nytt av de klassiska rätterna! Julköttbullarna smakar lika gott i en variant på Rydberg, köttbullar Rydberg! Och vem skulle tacka nej till en ljummen couscoussallad med köttbullar och en fräsch örtdressing? Julskinkan passar utmärkt till quesadillas och den gravade laxen förgyller vilken gratäng eller pastarätt som helst.


Skinka

Av skinkan kan du göra massor av saker. Pastarätter, sallader, piroger, pizza, gratäng, fyllning till bakad potatis eller pannkakor. Eller bara äta till lite äggröra.


Lax

Fixa en läcker laxpudding med skirat smör, bjud på ägg benedict med lax till frukost eller toppa en läcker omelett med lax. Favoriten är ändå laxbruschetta med äggröra.


Grönkål

Koka en soppa eller släng med grönkål i pannkakssmeten. Grönkålsquesadillas eller pasta med grönkål går alltid hem.


Risgrynsgröt

Blanda ihop en ris à la malta eller baka en saffranspannkaka.