Härliga ostar till den perfekta ostbrickan

Ostar till den perfekta ostbrickan

En ostbricka passar för många tillfällen - den funkar lika bra på mingelfesten som hemma i soffan. Dessutom är det väldigt uppskattat att ge bort en lyxig ostbricka som present!

Ostar till ostbrickan

Hur ska man tänka när man väljer ut dessertostar till en ostbricka? Välj ostar med olika styrkor och strukturer, tänk dig en minibuffé av ostar. Gärna minst en sorts mögelost, en hårdost och en klassisk brie.

Hur mycket ost man ska ha på sin ostbricka? Som tilltugg eller mingel räcker det med ca 50-75 g per person. Serveras ostbrickan som en egen måltid behövs 200-250 g per person.

Tillbehör till ostbrickan

Frukt och bär passar alldeles utmärkt till ostbrickan. Några populära alternativ är vindruvor, päron, granatäpple och även torkade frukter. Marmelad är ett måste till ostbrickan, den ger en härlig sötma till många salta ostar. Utöver frukt och marmelad kan man även lägga till choklad, nötter och oliver. För att göra ostbrickan mer matig kan man även servera den med charkuterier, såsom en fin parmaskinka eller ölkorv.

Kex till ostbrickan

Något man inte får glömma bort är såklart kexen (https://www.mathem.se/varor/kex), vilket är en viktig del av ostbrickan. Salta kex är givet, men välj gärna också ett mer naturellt smaksatt kex så att ostarnas smaker kommer fram ordentligt.

Dryck till ostbrickan

Många tänker nog spontant på rödvin till ostbricka, men även vitt vin och öl är gott till. Fråga gärna på Systembolaget efter vad som passar till just de ostarna du väljer. Det finns även många alkoholfria alternativ som passar till en ostbricka, som alkoholfri cider och öl, alkoholfritt vin eller till exempel äppelmust. Kika in vårt utbud nedan.