Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Buljong | ||
2 krm | Chiliflakes | |
1 krm | Svartpeppar Hel | |
2 msk | Vitvinsvinäger | |
1 krm | Salt | |
100 g | Shiitake-svamp | |
300 g | Nudlar | |
1 msk | Honung Flytande | |
2 msk | Rapsolja | |
1 st | Broccoli Färsk | |
1,5 msk | Sesamolja | |
5 msk | Kycklingfond | |
250 g | Pak choi | |
3 msk | Färsk ingefära | |
4 msk | Japansk soja | |
2 msk | Fisksås - Asiatisk | |
1,5 l | Vatten | |
1 st | Chilipeppar Röd | |
5 klyfta | Vitlök Vanlig | |
150 g | Ostronskivling | |
Krispig lax | ||
0,5 st | Mynta - färsk | |
1 msk | Smör | |
2 krm | Råsocker Strö | |
1 tsk | Flingsalt | |
2 tsk | Japansk soja | |
1 msk | Rapsolja | |
2 krm | Ingefära Malen | |
0,5 tsk | Chiliflakes | |
600 g | Färsk laxfilé | |
Topping | ||
0,5 st | Mynta - färsk | |
50 g | Böngroddar | |
100 g | Jordnötter Rostade/Saltade | |
50 g | Salladslök |
Värm ugnen till 160 grader.
Buljong: Skala och riv ingefära och vitlök. Finhacka chilipepparn. Dela ostronskivlingen i mindre bitar och halvera shiitakesvampen.
Fräs ingefära, vitlök och chili i rapsolja i en stor kastrull/gryta i ca 1 min under omrörning. Tillsätt svampen och fräs ytterligare i 2 min.
Tillsätt kycklingfond, soja, fisksås, vitvinsvinäger, sesamolja och honung och låt puttra på hög värme i ca 1 min. Tillsätt vatten, och låt buljongen koka upp. Sänk värmen, och låt buljongen sjuda under lock i minst 1 tim. Rör om då och då.
Dela broccolin i mindre buketter och skär pak choi i bitar. Spara 4 st hela pak choiblad till garnering.
Lax: Krydda en sida av den hela laxfilén med salt, chiliflakes, ingefära och råsocker.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek laxen enbart på den kryddade sidan på medelhög- hög värme i ca 2-3 min så att laxen får en krispig yta. Tillsätt soja i pannan och ös med en sked över laxen.
Lägg laxen med den stekta sidan upp i en ugnsfast form. Strö över lite finhackad mynta och stek klart i ugnen i ca 20 min.
Topping: Strimla salladslöken och hacka eller mortla nötterna. Skölj böngroddarna. Lägg upp toppingen i skålar och ställ åt sidan.
Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen och spola dem sedan kalla.
Buljong: Smaka av buljongen med chiliflakes, salt och peppar efter smak. Tillsätt broccolibuketter och pak choi och låt grönsakerna sjuda i buljongen i 2 min.
Servering: Fördela nudlar i djupa tallrikar och slå över buljong. Toppa med krispig lax, salladslök, böngroddar och nötter. Dekorera med hela pak choiblad och myntakvistar. Ät och njut!
Bild:
Lina Eriksson
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
1 Kycklingfond 500ml Touch of Taste
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Jordnötter Salta 275g Estrella