Gå vidare till huvudinnehåll
Zucchini- och chokladkaka
Kokbok

Zucchini- och chokladkaka

1 t 30 minEnkelt
465,35 kr
1 portion 273,02 kr per portion
Zucchini är en häftig grönsak att använda i bakverk. Mjuka kakor blir höga, lätta och saftiga och eftersom smaken är så neutral passar den i de flesta recept. Bäst funkar zucchini tillsammans med choklad. Kakan kan med fördel gräddas i cirka 1 timme i en springform och bli tårtbottnar. 1 sats ger ca 15 skivor. Recept av Karoline Jönsson från boken "Mitt gröna skafferi".

Jordgubbsmousse till fyllning
300 gJordgubbar, (7 dl)
3 mskSyltsocker
1 krmSalt
3 dlVispgrädde
1 mskCitronjuice - råpressad
0,5 dlStrösocker
Chokladmousse till fyllning
4 dlVispgrädde
200 gMörk chokladkaka
1 dlKakao
500 gZucchini, (5 dl)
0,5 tskBakpulver
3 dlStrösocker
1 dlRapsolja
1 tskBikarbonat
5 dlVetemjöl
1 tskSalt
150 gMörk chokladkaka
3 stÄgg
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en brödform, 1 ½ liter, eller en springform med diametern 21 cm.

2

Vispa ägg och socker pösigt.

3

Riv zucchinin så att du får 5 dl. Grovriv chokladen. Tillsätt resten av ingredienserna till äggsmeten och vispa smeten klumpfri.

4

Häll smeten i formen och grädda i cirka 1 timme eller tills en provsticka kommer upp torr. Täck kakan med bakplåtspapper om den får mycket färg.

5

Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett fat. Låt svalna helt med formen på.

6

Jordgubbsmousse: Lägg 5 deciliter jordgubbar i en kastrull tillsammans med socker och syltsocker. Sjud blandningen i 5 minuter och mixa den sedan hastigt till slät konsistens.

7

Tillsätt färskpressad citronsaft och några nypor salt. Låt svalna helt.

8

Finhacka resten av jordgubbarna och rör ner i bärmoset. Vispa grädden hårt och rör ner i moset. Låt moussen stå i kylen i några timmar.

9

Chokladmousse: Hacka chokladen. Smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.

10

Låt svalna och vänd sedan ner den i grädden. Dela den runda kakan i tre tårtbottnar.

11

Fyll tårtan med mousserna och spritsa eventuellt lite mousse på toppen. Garnera gärna med flisad choklad.

Bild:

Karoline Jönsson