Gå vidare till huvudinnehåll
Mathems moderna julbord för 8 personer
Mari Bergman

Mathems moderna julbord för 8 personer

4 tMedel
2 897,30 kr
8 portioner215,23 kr per portion
Vi har tagit fram ett inspirerande och modernt julbord för 8 personer med fisk, skaldjur och gröna rätter i fokus. Kalla julbordet: Löjromskrustader, Hjortronsill med tillbehör, Gravad morot med hovmästarsås, Skagenröra, Dillgurka och Gräslöksslungad delikatesspotatis. Varma julbordet: Saffransbakad lax med fänkål, Gyllenrostad blomkål med brödsmul och citron, Fikon- & ädelostpaj, Brysselkålssallad med karamelliserade mandlar, Grönkålssallad med apelsin, hjortron och pistagenötter och Baba ganoush. Du kan enkelt välja till produkter, ta bort produkter eller byta ut efter egna önskemål. Klicka hem hela julbordet och njut av en god jul! Se alla tillhörande recept här

Fisk och skaldjur
480 gHandskalade Räkor
80 gLöjrom
1 kgFärsk laxfilé
420 gInläggningssill
Ost och mejeri
1,5 dlCreme Fraiche Naturell
3 dlVispgrädde
200 gSmör
6 stÄgg
200 gÄdelost
3 dlGräddfil
2 dlSmetana
1 dlMajonnäs
Frukt och grönt
3 stApelsin
1 stPäron Conference
4 stDill - färsk
2 stGurka
1 stChilipeppar Röd
1 stFänkål Färsk
2 stPersilja - färsk
8 stCitron - Eko
200 gGrönkål
2 stGräslök - färsk
1 kgMorötter
2 stAubergine
250 gHjortron Fryst
3 stRödlök
2 stBlomkål
1 stLime
300 gRödkål Färsk
1,5 kgDelikatesspotatis
4 klyftaVitlök Vanlig
25 gFärsk gurkmeja
4 stFikon Färska
500 gBrysselkål
Kryddor och smaksättare
1 mskSalt Fint
3 stLagerblad
1,5 tskKanel Malen
2 tskTorkad gurkmeja
3 mskFlingsalt
1 tskDijonsenap
2 dlGrovt salt
0,5 tskSvartpeppar Hel
4,5 dlStrösocker
2 dlOlivolja
0,5 tskChiliflakes
1 krmSenapsfrö
1 mskÄppelcidervinäger
1 tskSvartpeppar
0,5 tskKardemumma Mald
2 krmVitpeppar Hel
2 tskFänkål Krydda
0,5 tskKryddpeppar Hel
2,5 dlÄttiksprit
1 gSaffran
3 tskKummin hel
3 mskHonung Flytande
Övrigt
100 gMandlar
50 gValnötter
180 gHovmästarsås
100 gTorkade Fikon
230 gSmördeg, (1 st)
440 gKavring, (1 st)
100 gPistagenötter
16 stKrustader
Instruktioner
1

Lägg in hjortronsillen i ättikslagen och förvara i kylen.

2

Grava morötterna och förvara i kylen.

3

Tillaga fikon- och ädelostpajen och förvara i kylen.

4

Tillaga baba ganoushen och förvara i kylen.

Julafton:

5

Förbered dressingar till grönkålssalladen och brysselkålssalladen och förvara i kylen.

6

Karamellisera mandlarna till brysselkålssalladen.

7

Förbered smetanaröran till löjromskrustaderna och förvara i kylen.

8

Finhacka rödlök och gräslök till sillen och till löjromskrustaderna. Lägg upp i skålar.

9

Tillaga blomkål och brödsmul.

10

Skala potatisen och lägg dem i en kastrull med saltat vatten.

11

Finhacka gräslök till potatisen och förvara i en skål.

12

Tillaga lax och fänkål.

13

Tillaga gurkan och förvara i kylen till servering.

14

Tillaga skagenröran och förvara i kylen till servering.

15

Tillaga grönkålssalladen och lägg upp på ett vackert fat.

16

Tillaga brysselkålssalladen och lägg upp i en vacker skål.

17

Tillaga löjromskrustaderna och lägg upp på ett fat.

18

Gör iordning de gravade morötterna och lägg upp på ett fat.

19

Koka potatisen.

20

Värm pajen i ugnen i 15 min på 175 grader om du vill ha den varm och dekorera sedan med toppingen.

21

Lägg upp saffranslaxen på ett fat och garnera med fänkålen.

22

Lägg upp blomkålen på ett fat och garnera med brödsmulet.

23

Lägg upp baba ganoushen på en assiette och garnera med olja och persilja.

24

Blanda den kokta potatisen med gräslök och smör. Duka upp till ett härligt julbord med alla rätter och njut av en fridfull jul.

Bild:

Nurlan Emir