Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks kokta citron- och fänkålskyckling med kryddig bulgursallad
Fredrik Jonsson

Fredriks kokta citron- och fänkålskyckling med kryddig bulgursallad

50 minEnkelt
272,15 kr
4 portioner54,10 kr per portion
Fredrik Jonsson från Sveriges mästerkock bjuder på hel kyckling i vår matkasse. Den kokas tillsammans med fänkål och citron och är riktigt saftig och god. Fredrik tipsar även om att koka egen buljong på resterna. Smart och enkelt.

Bulgursallad
0,5 stFänkål Färsk
0,5 stPurjolök
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlVatten
1 krmSalt Fint
0,5 stChilipeppar Röd
2 dlBulgur
1 krmSpiskummin
1 stRödlök
1 mskOlivolja
1 stRöd Paprika
1 krmPaprikakrydda
Citron- och fänkålskyckling
4 lVatten
1 mskOlivolja
0,5 stPurjolök
3 klyftaVitlök Vanlig
2 mskCitron
200 gVanliga morötter
2 krmSalt Fint
1,2 kgKyckling Hel
4 stLagerblad
2 krmVitpeppar Malen
0,5 stFänkål Färsk
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Citron- och fänkålskyckling: Lägg kycklingen i en stor kastrull (volym 5 l). Grovhacka fänkål (med lite blast), morötter, purjolök (med lite blast) och krossa vitlöksklyftorna. Lägg i kastrullen tillsammans med kycklingen. Dela citronen. Pressa i citronsaft och lägg i citronhalvorna. Tillsätt lagerblad, olja, salt och peppar. Häll på vatten så att det täcker kycklingen, ca 3-4 liter. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 20-25 min, eller tills kycklingen har en innertemperatur på 75 grader.

3

Bulgursallad: Koka bulgur enligt anvisning på paketet.

4

Skölj och grovhacka paprika, fänkål, purjolök, rödlök och chili. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och tillsätt olivolja. Blanda om ordentligt och rosta i övre delen av ugnen i ca 15 min.

5

Citron- och fänkålskyckling: Ta upp kycklingen ur kastrullen, lägg den på en skärbräda och låt svalna lite. Sila av 2 dl av kokvattnet för att använda till bulgursalladen. Rensa kycklingen. (Vill du göra egen kycklingbuljong? se tips.)

6

Bulgursallad: Ta ut grönsakerna ur ugnen och blanda med den kokta bulgurn. Tillsätt ca 2 dl av kokvattnet, rör om och krydda med paprikapulver, spiskummin, salt och peppar.

Servera din goda bulgursallad med citron- och fänkålskokt kyckling.

Tips! Gör egen kycklingbuljong: Lägg tillbaka kycklingrenset i kastrullen och låt sjuda under tiden du äter. Efter ca 45-60 min sila av buljongen och häll upp i en bunke, täck med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Så har du en fantastisk buljong som du kan använda till framtida rätter. Går även bra att frysa in.

Näringsvärde: 440 kcal, 50 g protein, 11 g fett, 32 g kolhydrater.