Fredriks citronmarinerade laxfilé med blomkålspuré
Fredrik Jonsson

Fredriks citronmarinerade laxfilé med blomkålspuré

50 minEnkelt
355,55 kr
4 portioner56,09 kr per portion
Laga en härligt fräsch laxfilé smaksatt med citron efter recept signerat Fredrik Jonsson! Serveras med en krämig puré på blomkål och ugnsbakade rotfrukter. Tips, Tina gärna laxen i kylen över natten kvällen innan.

Ugnsbakade rotfrukter
200 gPalsternacka
200 gMorötter
2 stGul lök
2 mskKokosolja
2 tskFlingsalt
2 krmSvartpeppar Malen
Lax
1,5 stCitron
2 tskFlingsalt
2 klyftaVitlök Vanlig
3 krmSvartpeppar Malen
500 gLaxfilé Fryst
3 mskKokosolja
0,5 dlOlivolja
Blomkålspuré
1 krmVitpeppar Malen
0,75 stBlomkål Färsk
1 mskOlivolja
1 dlSoyabaserad matlagning
2 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Lax: Pressa ut saften ur citronerna i en form eller på en stor tallrik. Blanda citronsaften med olivolja/kokosolja, salt och peppar samt finhackad vitlök. Rör om ordentligt med en gaffel. Lägg ner laxbitarna i formen eller tallriken med citronmarinaden, smörj in fisken väl med marinaden. Täck med plastfolie och låt stå och dra i cirka 30 min.

3

Ugnsbakade rotfrukter: Skala och hyvla morötter och palsternacka med en grönsaksskalare eller osthyvel. Skala och strimla gul lök. Lägg morötter, palsternacka och lök i en ugnsfast form. Toppa med klickar av kokosolja/olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen i cirka 20-30 minuter eller tills rotfrukterna fått en fin brun färg och lite hårt stekta kanter. Rör om då och då och se till att vända rotfrukterna i den smälta oljan.

4

Blomkålspuré: Skär bort roten från blomkålen och dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten tills blomkålen mjuknat. Häll av vattnet från kastrullen och tillsätt sojagrädde, olivolja, salt och peppar i kastrullen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm grädden och blomkålen någon minut. Mixa sedan med en mixerstav tills du får en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

5

Lax: Värm oljan i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme cirka 2-3 min på båda sidor. Servera laxen tillsammans med rostade rotfrukter och blomkålspuré.

Näringsvärde: 707 kcal, 28 g protein, 57 g fett, 20 g kolhydrater

Bild:

Sanna Livijn Wexell