Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks citronmarinerade laxfilé med blomkålspuré
Fredrik Jonsson

Fredriks citronmarinerade laxfilé med blomkålspuré

50 minEnkelt
312,65 kr
4 portioner 42,97 kr per portion
Laga en härligt fräsch laxfilé smaksatt med citron efter recept signerat Fredrik Jonsson! Serveras med en krämig puré på blomkål och ugnsbakade rotfrukter. Tips, Tina gärna laxen i kylen över natten kvällen innan.

Ugnsbakade rotfrukter
200 gPalsternacka
200 gMorötter
2 stGul lök
2 mskKokosolja
2 tskFlingsalt
2 krmSvartpeppar Malen
Lax
1,5 stCitron
2 tskFlingsalt
2 klyftaVitlök Vanlig
3 krmSvartpeppar Malen
500 gLaxfilé Fryst
3 mskKokosolja
0,5 dlOlivolja
Blomkålspuré
1 krmVitpeppar Malen
0,75 stBlomkål Färsk
1 mskOlivolja
1 dlSoyabaserad matlagning
2 krmSalt
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Lax: Pressa ut saften ur citronerna i en form eller på en stor tallrik. Blanda citronsaften med olivolja/kokosolja, salt och peppar samt finhackad vitlök. Rör om ordentligt med en gaffel. Lägg ner laxbitarna i formen eller tallriken med citronmarinaden, smörj in fisken väl med marinaden. Täck med plastfolie och låt stå och dra i cirka 30 min.

3

Ugnsbakade rotfrukter: Skala och hyvla morötter och palsternacka med en grönsaksskalare eller osthyvel. Skala och strimla gul lök. Lägg morötter, palsternacka och lök i en ugnsfast form. Toppa med klickar av kokosolja/olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen i cirka 20-30 minuter eller tills rotfrukterna fått en fin brun färg och lite hårt stekta kanter. Rör om då och då och se till att vända rotfrukterna i den smälta oljan.

4

Blomkålspuré: Skär bort roten från blomkålen och dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten tills blomkålen mjuknat. Häll av vattnet från kastrullen och tillsätt sojagrädde, olivolja, salt och peppar i kastrullen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm grädden och blomkålen någon minut. Mixa sedan med en mixerstav tills du får en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

5

Lax: Värm oljan i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme cirka 2-3 min på båda sidor. Servera laxen tillsammans med rostade rotfrukter och blomkålspuré.

Näringsvärde: 707 kcal, 28 g protein, 57 g fett, 20 g kolhydrater

Bild:

Sanna Livijn Wexell