Laktos och mjölkprotein - vad är skillnaden?

Laktos och mjölkprotein - vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden på mjölkallergi och laktosintolerans? Det är vanligt att mjölkproteinallergi förväxlas med laktosintolerans men det är två helt olika tillstånd. Vi berättar mer om de två och ger tips för en mjölkfri vardag. Foto: Matilda Lindeblad

Laktosintolerans och mjölkproteinallergi - vad är skillnaden?

Vid mjölkproteinallergi är man allergisk mot något eller några av de proteiner som finns i mjölk och tål inga mejeriprodukter. Man får då välja ersättningsprodukter som t.ex. tillverkas av soja, havre, ris eller kokos för att inte bli sjuk. Det är viktigt att vända sig till sin vårdcentral för en utredning vid misstanke om matallergi för att få rätt diagnos.


Laktos är mjölksockret i mjölk, och finns i alla mjölkprodukter och produkter där mjölk ingår. Vid laktosintolerans saknar man delvis enzymet laktas som behövs för att bryta ner mjölksockret (laktos). Laktosen bryts inte ner som den ska, vilket gör att man får ont i magen, gasbesvär och diarré. Laktosintolerans är ingen allergi och många tål en mindre mängd laktos (5 g laktos per dag – 5 g laktos per måltid). Fem gram laktos motsvarar en deciliter mjölk. Det finns dock känsliga personer som måste utesluta alla produkter som innehåller mjölk.


Om du bjuder en person med mjölkallergi på mat så behöver du alltså vara noga med att ingen mjölk tillsätts i maten (även till exempel mjölkpulver). Det går inte heller att använda varor som är laktosfria, eftersom dessa fortfarande kan innehålla mjölkprotein. Är personen däremot laktosintolerant så kommer de inte bli sjuka av mjölk i maten, men de kommer uppskatta om du använder laktosfria alternativ.

Vanliga frågor och svar om laktos och mjölkprotein

Tål en person med mjölkallergi produkter från get, får och buffel?

Nej, de flesta gör inte det eftersom proteinerna i mjölk från ko, get, får och buffel liknar varandra. Svenska Celiakiförbundet använder därför inte begreppet ”komjölksallergi” utan istället mjölkproteinallergi.


Finns det mjölkprotein i laktos?

Ja, laktos kan innehålla mjölkprotein.


Innehåller mjölksyra (E270) mjölkprotein? 

Nej, mjölksyra är en syra som bildas när mjölksyrabakterier bryter ner kolhydrater genom jäsning. 

Tips och råd

Det kan kännas krångligt och svårt att gå över till en mjölkfri vardag men faktum är att det öppnar dörren till en uppsjö av växtbaserade produkter som både är bra för hälsan och miljön. Gör krämiga rätter på havre- eller sojagrädde och vad sägs om en fredagsdipp gjord på havrefrachie eller cashewkräm? Låt dig inspireras av härliga recept längre ner på sidan.


- Ha för vana att alltid noggrant läsa på innehållsförteckningen. Mjölk kan finnas där du minst anar det.

- Andra benämningar för mjölk är bland annat vassle och kasein.

- Beställ rätt mat innan resan, och ta med dig "akutmat" till de tillfällen det kan blir fel. Nötter, frukt och färdigkokta ägg till exempel.

- Kom ihåg att: vegansk mat är alltid mjölkfri, men mjölkfri mat är inte alltid vegansk.

Mjölkfria varor

Laktosfria varor