Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Tillbehör | ||
6 portion | Quinoa | |
6 portion | Surkål | |
Ärt Bourguignon | ||
250 g | Skogschampinjoner | |
1 st | Purjolök | |
2 msk | Rapsolja | |
300 g | Palsternacka | |
300 g | Rotselleri | |
0,25 st | Färsk timjan | |
300 g | Morötter | |
3 dl | Rött matlagningsvin | |
3 msk | Tomatpuré | |
1 dl | Gula Ärtor | |
0,25 st | Rosmarin - färsk | |
1 krm | Svartpeppar | |
2 krm | Chilipulver | |
8 l | Vatten | |
3 msk | Grönsaksfond | |
300 g | Potatis Fast | |
3 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 st | Lagerblad | |
1 dl | Ärtor | |
1,5 tsk | Paprikakrydda | |
1 msk | Balsamvinäger | |
100 g | Steklök | |
1 tsk | Salt |
Skölj och strimla purjolöken. Skala steklökarna och dela dem som är stora på mitten. Skala och grovhacka vitlöken.
Skala rotfrukterna och skär i grova bitar. Ansa svampen och skär i kvartar.
Hetta upp en stor gryta med 1 msk olja och fräs purjolök, vitlök och svamp i ca 5 min.
Krydda med paprikapulver och chilipulver och tillsätt tomatpuré och balsamvinäger Fräs under omrörning i ca 1 min.
Tillsätt ytterligare 1 msk olja och lägg ner steklökar och rotfrukter i grytan. Fräs under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt rödvin i grytan och låt det reducera ner en aning. Tillsätt vatten, buljong, lagerblad, repad timjan, repad rosmarin, salt och de blötlagda ärtorna. Sjud under lock på medelvärme i ca 35 min. Rör om då och då. Lyft av locket de sista 10 min.
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
Toppa grytan med lite timjanblad och servera med quinoa och syrade grönsaker.
Bild:
Pelle Bergström
2 Skogschampinjoner Sverige EKO/KRAV Klass1
2 Matlagningsvin Rött 250ml Garant
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Grönsaksfond 180ml Touch of Taste
1 Paprikapulver 37g Santa Maria
1 Balsamvinäger Extra Lagrad Zeta
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt