Sex tips för en billig matvecka

Sex tips för en billig matvecka

Går det att laga mat med billiga råvaror och samtidigt få fram något riktigt gott? Ja, det finns gott om knep för att laga mat på en snäv budget. Här delar vi med oss av några tips på hur du kan spara pengar när du gör veckans matinköp. Foto: Lina Eriksson

Välj billiga och smarta livsmedel när du handlar

Torkade bönor och linser är otroligt billigt, och bra mat dessutom. De är rika på protein, fibrer och mineraler. Även rotfrukter och kålväxter innehåller gott om vitaminer, mineraler och fiber. Hälsosamt, gott och dessutom enkelt att variera. Ugnsbaka, rosta, koka eller gör en soppa eller sallad av säsongens rotsaker och kålsorter.


Billigt protein förutom bönor och linser är exempelvis fläskkött, färser, hel kyckling eller kycklingklubbor samt vit fisk som strömming och sej. 


Tips! Köp gärna större styckningsdelar eller exempelvis hel lax istället för mindre portionsbitar. Dela upp själv hemma och frys in för att spara pengar. Köper du dessutom lax med skrov kan du göra egen buljong.


Scrolla vidare för våra 6 tips på hur du kan spara pengar på mat.

1. Planera inköpen – gör en veckomatsedel

Planering är A och O när du vill hålla kostnaderna för mat nere. Sätt dig ner i lugn och ro (när du inte är hungrig eller stressad), ta en titt i dina kokböcker eller leta inspiration online och bestäm vilka rätter som ska lagas under veckan. Med en färdig meny för veckan går det enklare att planera inköp. Gå igenom vad som redan finns hemma och skriv ner vilka livsmedel och varor som ska köpas in.

Tips! Var flexibel när du handlar, byt ut proteinet mot annat på extrapris. Halloumin kanske kan ersättas med kyckling?

2. Handla online. Bli medlem och få extra rabatt

Genom att handla online kan du spara både pengar och tid. Du får alla extrapriser samlade på ett och samma ställe, undviker impulsinköp till större del och kan handla i lugn och ro när du inte är trött eller hungrig.


Som medlem och återkommande kund får du dessutom extra bra erbjudanden och rabatter.


Tips! Spara varukorgen så går inköpen ännu fortare nästa gång.

3. Handla i säsong – billigare och miljövänligt

Köp frukt och grönt efter säsong. Inte nog med att det är billigare, det är dessutom mer miljövänligt. Njut av svenska råvaror och våga längta efter grönsaker i säsong, då uppskattar du dem mer när det väl är dags. 

4. Gör eget och laga mat från grunden

Snabbnudlar, falukorv och nuggets i all ära men det går också att laga billig mat med rotsaker, bönor och linser och gryn! Grytor, gratänger och soppor går lätt att fylla ut med fiberrika rotfrukter och bönor med gott om protein för en hälsosam och god måltid.


Gör du en stor sats egen god tomatsås och fryser in i mindre förpackningar så har du snabbt en bas för pastarätter, köttfärssås eller pizza. När det är säsong för frukt och bär kan man koka egen sylt, göra saft, äppelmos eller torka svamp, det är oftast helt gratis!


Baka själv Du kan spara pengar genom att baka bröd och bakverk själv. Vem tackar nej till hembakade scones en lördagsmorgon, eller ett gott surdegsbröd till frukost?


Tips! Släng inte torrt bröd eller sista brödkanten - gör krutonger eller ströbröd istället.

Planera för storkok Laga extra mycket mat och frys in färdiga måltider. Högrev, bog och bringa passar extra bra att använda till grytor, låt de puttra på i flera timmar för att möra köttet. Fyll gärna ut med bönor, linser och rotfrukter.


- Här hittar du recept på mättande grytor

- Här hittar du alla våra recept


Receptförslag – billig mat

5. Undvik matsvinn och ta med matlåda till jobbet

Onödigt matsvinn och spara pengar på mat går inte ihop, det gäller istället att hitta recept där du får användning för alla dina råvaror och livsmedel. Ta med matlåda till jobbet istället för att köpa utelunch, på så sätt sparar du mycket pengar.


Se till att du använder smart förvaring i din kyl, frys och skafferi. Mat som förvaras på rätt sätt håller längre och på så sätt kan du även enkelt hålla koll på rester som behöver ätas upp.

6. Använd frysen på rätt sätt

Visst kan det kännas bra att ha frysen full av mat. Men om maten inte används inom rimlig tid kan den både tappa smak och näringsämnen, för att till slut inte vara ätbar alls.


Dela upp de olika facken i frysen för olika sorters livsmedel och skriv tydliga lappar på förpackningarna med datum och information om typ av livsmedel. Magra livsmedel och råvaror håller sig längre i frysen, medan fetare bakverk och vissa protein måste ätas upp fortare. 


- Magert kött som viltkött och kyckling håller upp till ett år.

- Fetare kött som högrev och lamm håller i cirka sex månader.

- Fläskkött håller cirka fyra månader.

- Köttfärs och charkuterier håller cirka två till tre månader.

- Mager fisk som torsk håller sex månader upp till ett år.

- Fetare fisk som lax håller upp till tre månader.

- Bär och frukt håller upp till ett år, och håller bättre om man sockrar dem före.

- Grönsaker och svamp håller upp till ett år, och bör förvällas för att behålla smak och näringsämnen.

- Matbröd håller cirka sex månader upp till ett år. Vetebröd klarar sig ungefär sex månader.

- Bakverk och tårtor håller cirka tre månader.


Så förvarar du salladspåsen för längre hållbarhet

Sallad förvaras bäst i kylskåpet. Den håller dessutom bättre om du använder vårt enkla knep. Klipp upp påsen och lägg in ett par ark hushållspapper och förslut med en påsklämma. Voilá! Du har nu en påse ruccola eller annan trevlig sallad som håller minst en vecka extra. Pappret gör att fukten i påsen absorberas istället för att salladen suger upp den och ruttnar. Och vänta inte för länge, helst ska du lägga in papper så fort du kommer hem med salladspåsen. Om ruccolan eller spenaten ändå hann bli lite ledsen kan du göra en salladsdressing av den. Vi visar hur här (https://www.youtube.com/watch?v=HiYV4jgbWBw).

Scrolla vidare för vårt sista tips på hur du kan spara pengar.