Linsgryta med stekpannebröd
Mari Bergman

Linsgryta med stekpannebröd

40 minEnkelt
308,30 kr
4 portioner25,95 kr per portion
En smakrik linsgryta som garanterat värmer både kropp och själ. Toppa med det du är sugen på eller har hemma. Ett tips är att riva över fryst fetaost. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,78

Linsgryta
2 mskTomatpuré
2 tskVitvinsvinäger
1 tskTorkad gurkmeja
2 tskGaram Masala
300 gPotatis Fast
1 stChilipeppar Röd
1 mskGrönsaksbuljong Eko
2 klyftaVitlök Vanlig
1 mskFärsk ingefära
200 gRöda Linser Torkade
2 mskRapsolja
1 stGul lök
1 krmSalt Fint
400 gKrossade Tomater
1 krmSvartpeppar
4 dlVatten
Stekpannebröd
2 dlMatlagningsyoghurt Turkisk
50 gMat & Bak Smör
3 dlVetemjöl
0,5 tskSalt Fint
Topping
1 stLime
1 stZucchini
380 gKikärtor Kokta
100 gFetaost
1 tskChiliflakes
1 stPersilja - färsk
1 mskRapsolja
3 krmSalt Fint
1 tskPaprikakrydda
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader. Lägg fetaosten i frysen.

2

Linsgryta: Skala lök, vitlök, ingefära och potatis. Grovhacka löken, riv vitlök och ingefära och skär potatisen i kvartar. Skölj och finhacka chilipepparn.

3

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök och grönsaker med garam masala och gurkmeja på medelvärme i ca 3-4 min. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 1-2 min. Rör om hela tiden.

4

Tillsätt vitvinsvinäger, krossade tomater, buljong, vatten och linser. Låt grytan puttra under lock i ca 30 min. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar innan servering.

5

Topping: Skär zucchinin i bitar. Sila av spadet från kikärtorna och spola kikärtorna i kallt vatten. Blanda zucchini och kikärtor med olja, chiliflakes, paprikapulver och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och rosta i ca 20 min.

6

Stekpannebröd: Blanda kakmjöl, salt och yoghurt i en bunke. Knåda degen i ca 5 min.

7

Dela degen i 4 delar och kavla ut varje bröd tunt.

8

Stek bröden i en torr stekpanna i ca 3 min/sida tills de blir lätt gyllene.

9

Pensla bröden med smält smör eller olivolja.

10

Servering: Lägg upp grytan i djupa tallrikar, toppa med rostad zucchini- och kikärtor. Riv fryst fetaost över och toppa med finhackad persilja. Servera med limeklyftor och nystekt bröd.

Bild:

Fabian Björnstjerna