Gå vidare till huvudinnehåll
Laxbollar med potatismos
Mari Bergman

Laxbollar med potatismos

40 minMedel
311,60 kr
4 portioner 50,10 kr per portion
Klassiska smaker som kommer uppskattas av både stora och små. Tips! Om du köper fryst lax, tina den gärna i kylen över natten.

Tillbehör
65 gSalladsmix
1 mskOlivolja
1 krmSalt
150 gSugarsnaps
Potatismos
1 krmSalt
1 krmVitpeppar Malen
1 dlVispgrädde
220 gBlomkål Färsk
500 gPotatis Mjölig
50 gSmör
Laxbollar
0,5 mskOlivolja
1 tskVitvinsvinäger
2 klyftaVitlök Vanlig
1 stÄgg
1 tskSalt
0,5 stGul lök
0,5 stDill - färsk
0,5 mskSmör
2 krmSvartpeppar Malen
500 gLaxfilé Fryst
Instruktioner
1

Potatismos: Skala potatisen och dela i mindre bitar. Dela blomkålshuvudet i buketter och koka i saltat vatten.

2

Laxbollar: Skär laxen i mindre bitar. Skala och dela lök och vitlök i mindre bitar. Lägg lax, lök, vitlök, dill, ägg, vinäger, salt och peppar i en matberedare och mixa till en färs. Forma ca 16 laxbollar med vattensköljda händer och lägg på en ren skärbräda.

3

Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek laxbollarna runt om i ca 5-7 min så att de får en fin gyllenbrun stekyta.

4

Potatismos: Sila av vattnet från potatis och blomkål och pressa genom en potatispress. Tillsätt smör och grädde och vispa ihop på låg värme på spisen. Smaka av med salt och peppar.

5

Tillbehör: Skölj sallad och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden och blanda med salladen. Ringla över lite olja och krydda med en nypa salt.

6

Servera laxbollarna med potatismos och sallad.

Näringsvärde: 715 kcal, 37 g protein, 49 g fett, 30 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir