Gå vidare till huvudinnehåll
Malai kofta curry
Mari Bergman

Malai kofta curry

1 tEnkelt
500,80 kr
4 portioner58,05 kr per portion
Malai kofta curry är en vegetarisk indisk rätt. Koftabollarna är gjorda på cashewnötter och tofu och serveras i en himmelsk god currysås. Servera gärna med ris och naanbröd. I koftabollarna används kokt potatis.

Koftabollar
1 stJalapeno Färsk
2 mskMajsstärkelse
1 stPotatis
1,5 dlCashewnötter Naturella
1 tskSalt Fint
400 gTofu
2 dlMatolja
2 tskFärsk ingefära
Curry
1 tskChiliflakes
1 stGul lök
2 tskKummin
2 tskKoriander - torkad
1 stKanel Hel
2 mskFärsk ingefära
1,5 tskSalt Fint
2 mskYoghurt för Matlagning
0,5 dlPumpakärnor
2 dlVatten
1 tskGaram Masala
2 tskStrösocker
3 klyftaVitlök Vanlig
1 tskTorkad gurkmeja
2 mskRapsolja
1 stMynta - färsk
500 gKvisttomater
1 krmNejlikor Hela
1,5 dlCashewnötter Naturella
5 stKardemumma Hel
Instruktioner
1

Koftabollar: Mixa cashewnötterna till ett fint smul i en matberedare/ mixerkanna. Häll över nötsmulet i en skål. Pressa tofun på vätska genom en handduk och mixa tofun till en slät massa. Finhacka jalapeño och skala och riv ingefära. Mosa den kokta potatisen.

2

Blanda samman alla ingredienser med nötsmulet till en massa. Forma bollar och lägg på ett fat.

3

Curry: Skala och grovhacka lök. Skala och riv vitlök och ingefära.

4

Värm oljan i en stekpanna. Fräs kummin, kardemumma och kryddnejlikor på medelvärme i ca 1 min. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs ytterligare 1 min.

5

Tillsätt gurkmeja, korianderpulver och chiliflakes. Rör om och fräs i 30 sek.

6

Tillsätt finhackade tomater, vatten, kanelstång och salt och låt puttra i ca 10 min.

7

Tillsätt cashewnötter och pumpafrön, blanda väl och låt puttra i 5 min. Stäng av värmen och ta bort kanelstången. Låt curryn svalna och mixa den sedan slät i en matberedare/ blender.

8

Häll tillbaka såsen i pannan och tillsätt garam masala och socker. Låt såsen sjuda upp och smaka av med salt.

9

Koftabollar: Värm olja i en kastrull och fritera koftabollarna i omgångar på medelhög värme ca 5 min tills de är fint gyllenbruna. Lägg över bollarna på hushållspapper.

10

Häll den varma currysåsen i skålar och lägg ner koftabollarna. Ringla lite yoghurt över och toppa med myntablad. Servera tillsammans med ris och naanbröd.

Bild:

Nurlan Emir