Gå vidare till huvudinnehåll
Saffransbakad lax med fänkål
Mari Bergman

Saffransbakad lax med fänkål

30 minEnkelt
356,60 kr
8 portioner 38,22 kr per portion
Gott, vackert och lättlagat! Bakad lax med smak av saffran som toppas med tunt skivad fänkål vid servering blir ett trevligt inslag på julbordet. Det går även att använda portionsbitar av lax. Korta då ner ugnstiden till 10 minuter.

Lax
50 gSmör
1 mskFlingsalt
1 gSaffran
1 kgLaxfilé Fryst
4 krmSvartpeppar Malen
Topping
1 stDill - färsk
1 stFänkål Färsk
150 gCitron, (1 st)
2 tskOlivolja
2 krmFlingsalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 170 grader.

2

Lax: Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar.

3

Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen.

4

Sätt in laxen i ugnen i ca 20-25 minuter. Använder du portionsbitar så sätt in laxen i ugnen i ca 10 minuter.

5

Topping: Strimla fänkålen tunt. Finhacka hälften av dillen och riv citronskal. Blanda fänkålen med dill, citronskal, 2 tsk citronsaft, olja och salt.

6

Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Dekorera med dillvippor och servera.

Bild:

Roland Persson