Klassisk kålpudding
Malin Andersson

Klassisk kålpudding

1 tEnkelt
318,55 kr
4 portioner35,95 kr per portion
Kålpudding är klassisk husmanskost när den är som bäst. Dessutom är det enklare att laga än vad man kanske kan tro. Blandningen av vitkål, färs, grädde, sirap, soja och fond blir syndigt gott och mättande. I detta recept serveras det på klassiskt vis med gräddsås, rårörda lingon och potatis. Smaklig måltid!

Till servering
600 gPotatis
1 dlRårörda Lingon
2 mskKalvfond Buljong
1 mskKinesisk soja
2 mskVatten
1 stGul lök
1,5 mskSirap Ljus
0,5 krmKryddpeppar Malen
500 gKöttfärs - Bland
0,5 tskSalt Fint
500 gVitkål
1,5 dlVispgrädde
1 krmVitpeppar Malen
Gräddsås
1 mskKalvfond Buljong
2 dlSteksky
2 mskVetemjöl
0,5 dlMellanmjölk
1 mskKinesisk soja
2 mskMat & Bak Smör
1,5 dlVispgrädde
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 180 grader.

2

Koka potatisen.

3

Skala och hacka löken.

4

Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar.

5

Smält lite smör i en stekpanna och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det mjuknat. Ringla över lite sirap. Smaka av med salt och peppar.

6

Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.

7

Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

8

Gräddsås: Smält smöret i en kastrull, rör ihop smör och vetemjöl ordentligt med en visp. Häll i grädde, mjölk och vatten. Låt koka upp.

9

Vispa ned kalvfond, soja, salt och svartpeppar, låt sjuda några minuter.

10

Servera kålpuddingen med gräddsås rårörda lingon och kokt potatis.

Bild:

Kerstin Eriksson