Persisk kycklinggryta med granatäpple
Mari Bergman

Persisk kycklinggryta med granatäpple

50 minEnkelt
256,55 kr
4 portioner22,13 kr per portion
En värmande persisk gryta med kyckling och smaker från saffran. Mums säger vi! Till grytan serveras en couscous med granatäppelkärnor, hackade mandlar och färsk persilja. Tips, om kycklingen är fryst, tina gärna kycklingbenen i kylskåpet över natten.

Kycklinggryta
1 mskGrönsaksbuljong
1,5 tskPaprikakrydda
1 mskTomatpuré
1 tskSalt Fint
1 tskHonung Flytande
1 kgKycklingben Frysta
2 klyftaVitlök Vanlig
2 stRödlök
1 stPaprika
1 stSaffran
1 mskVitvinsvinäger
2 mskOlivolja
1,5 tskSpiskummin
6 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
125 gKörsbärstomater
Tillbehör
2 dlCouscous
30 gMandlar
0,5 stPersilja - färsk
1 stGranatäpple
1 mskOlivolja
300 gMorötter
0,5 stLime
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Kycklinggryta: Skala och klyfta löken och skala och grovhacka vitlöken. Skölj och skär paprikan i bitar.

3

Blanda ihop saffran, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar i ett litet glas.

4

Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, paprika och kryddblandningen på medelvärme i ca 2 min. Tillsätt kycklingben, buljong, vinäger, tomatpuré, honung, vatten och hela cocktailtomater. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt grytan puttra under i lock ca 30 min. Lyft sedan av locket och låt den puttra ytterligare i 10 min.

5

Tillbehör: Skala och skär morötterna i stavar. Lägg dem i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugn i ca 20 min.

6

Koka grynet enligt anvisning på förpackningen.

7

Skölj och finhacka persilja och pilla ur granatäppelkärnor.

8

Servering: Blanda det kokta grynet med persilja och granatäppelkärnor och pressa över limesaft. Smaka av grytan och krydda ev med mer salt och peppar. Lägg upp kycklinggrytan på ett fat och toppa med rostade morötter och hackade mandlar.

Foto & styling: Sanna Livijn Wexell Rekvisita: www.oscarclothilde.com

Näringsvärde: 552 kcal. 38 g protein, 19 g fett, 53 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell