Grillad tofu med gremolata och italiensk potatissallad
Mari Bergman

Grillad tofu med gremolata och italiensk potatissallad

45 minEnkelt
330,40 kr
4 portioner48,30 kr per portion
Vegetarisk middag med grillad tofu som serveras med örtig gremolata och potatissallad med rostade tomater, ruccola och grana padano. Goda smaker som passar fint både till vardag och helg. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,29

Tofu
1 mskJapansk soja
0,5 tskChiliflakes
1 mskOlivolja
1 stBakplåtspapper
2 tskHerbes de Provence
1 klyftaVitlök Vanlig
400 gTofu
Potatissallad
1 krmSvartpeppar Malen
75 gGrana Padano
1 stRödlök
1 mskOlivolja
1 kgFärskpotatis
125 gKörsbärstomater
100 gCitron - Eko
1 krmSalt Fint
0,5 stPersilja - färsk
65 gRuccolasallat
Gremolata
100 gCitron
0,5 stBasilika - färsk
0,5 stMynta - färsk
0,5 stPersilja - färsk
3 mskOlivolja
1 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSalt Fint
1 tskChiliflakes
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Potatissallad: Tvätta och halvera potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten.

3

Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsform. Krydda med lite salt och peppar och ringla över olja. Rosta i ugnen i ca 20 min.

4

Tofu: Skär tofun så att du får 8 st skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5

Blanda ihop riven vitlök, olja, soja, herbes de provence och chiliflakes. Pensla tofuskivorna med kryddblandningen och sätt in i ugnen över tomaterna i ca 20 min.

6

Gremolata: Mixa samman basilika, mynta, persilja, skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, olja och chiliflakes i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av gremolatan med salt.

7

Potatissallad: Sila av potatisvattnet och lägg den kokta potatisen på ett stort fat eller i en stor skål. Låt svalna en aning.

8

Skala och finstrimla rödlök. Grovhacka persilja. Riv citronskal och grovriv grana padano. Blanda samman med potatisen och tillsätt olja och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och tillsätt ruccola och de rostade cocktailtomaterna.

9

Servera de ugnsgrillade tofuskivorna tillsammans med potatissalladen. Ät och njut!

Näringsvärde: 609 kcal, 26 g protein, 31 g fett, 51 g kolhydrater.

Bild:

Nurlan Emir