Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Bechamel | ||
2 dl | Vispgrädde | |
1 krm | Vitpeppar Malen | |
7 dl | Standardmjölk | |
1 krm | Salt | |
1 dl | Vetemjöl | |
100 g | Smör | |
1 krm | Muskot Hel | |
Sås | ||
2 msk | Olivolja | |
200 g | Färska lasagneplattor | |
1 dl | Tomatpuré | |
100 g | Riven Ost | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
500 g | Nötfärs | |
100 g | Rökt Sidfläsk Bit | |
370 g | Passerade Tomater | |
100 g | Färska champinjoner | |
1 tsk | Salt | |
2 msk | Smör | |
4 klyfta | Vitlök Vanlig | |
Sallad | ||
125 g | Körsbärstomater | |
2 msk | Olivolja | |
0,5 st | Isbergssallat | |
0,5 st | Gurka | |
2 msk | Vinäger |
Sätt ugnen på 200 grader.
Sås: Skär sidfläsket i tunna små bitar. Putsa och skiva champinjonerna tunt. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs färsen i en panna med olja och smör i en stor tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) tills det blir brynt. Tillsätt sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken och fräs ytterligare någon minut tills allt är gyllenbrunt. Avsluta med att ha i tomatpurén och häll i de passerade tomaterna.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt alltsammans småputtra i grytan ca 30 minuter.
Bechamelsås: Värm upp grädde och mjölk. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne: Klipp lasagneplattan så att du får 4 lika stora ark. Ta en något mindre och djupare ugnsform. Börja med att hälla lite sås i botten av formen och sedan lägger du en platta i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärssås, bechamel samt ost. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter.
Sallad: Skölj alla salladsingredienser. Strimla salladen och skär gurkan i bitar. Halvera tomaterna och lägg allting i en skål. Ringla över olja och vinäger och servera salladen till lasagnen.
Näringsvärde: Kcal: 812, Fett: 49 g, Protein: 38 g, Kolhydrater: 52 g
Bild:
Linnea Swärd
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria