Glutenfri lyxäppelpaj

Glutenfri lyxäppelpaj

1 tEnkelt
414,40 kr
8 portioner15,33 kr per portion
Hösten 2010 en regnig dag gick Jessica vidare ifrån den första uttagningen till tv-programmet Sveriges Mästerkock, med detta recept på världens godaste äppelpaj!

Pajdeg
1 stBittermandel
1 tskFiberhusk
70 gBovetemjöl
120 gMandelmjöl
100 gStrösocker
90 gMajsstärkelse
100 gMat & Bak Smör
1 stÄgg
1 krmSalt Fint
Fyllning
800 gSvenska Äpplen
1 dlMat & Bak Smör
0,5 dlCalvados
120 gStrösocker
Dekoration
300 gSvenska Äpplen
1 dlAprikosmarmelad
Instruktioner
1

• Värm ugnen till 225 grader. • Mixa eller blanda för hand ihop alla ingredienser till degen. • Tryck ut degen i en pajform, det är lättare än att kavla. • Grädda pajskalet i 10 minuter. • Låt pajskalet svalna. • Skala och kärna ur äpplena till fyllningen och dela ner dem i kuber. • Koka upp 4-6 äpplen, socker, calvados och smör i en kastrull. • Låt småkoka i 15–20 min tills äpplena mjuknat och det blivit ett grovt äppelmos. • Skiva 2-3 äpplena till dekorationen tunt. • Bred äppelmoset över pajskalet och lägg på äppelskivorna i ett vackert mönster. • Grädda hela pajen i 20–30 minuter tills äppelskivorna mjuknat. • Värm aprikosmarmeladen och sila bort eventuellt fruktkött. • Pensla äpplena med aprikosmarmeladen. • Servera pajen kylskåpskall med en klick crème fraiche eller vaniljglass.