Gå vidare till huvudinnehåll
Klassisk fiskgratäng
Mari Bergman

Klassisk fiskgratäng

1 tMedel
371,60 kr
4 portioner 66,33 kr per portion
En underbart krämig fiskgratäng med gratinerat potatismos som toppas med räkor och dill. Fantastiskt gott både till vardag och helg. Tips! Tina gärna fisken i kylen över natten.

Dillsås
3 dlVispgrädde
3 mskVetemjöl
1 tskCitronjuice - råpressad
1 mskFiskfond
2 dlVatten
0,75 tskSalt
2 krmSvartpeppar Malen
0,75 stDill - färsk
3 mskSmör
Fisk
4 krmSalt
4 krmSvartpeppar Malen
600 gTorskfilé Fryst
Sallad
65 gSalladsmix
0,5 stGurka
Duchessepotatis
0,75 tskSalt
800 gPotatis Mjölig
2 stÄgg
50 gSmör
Topping
240 gHandskalade Räkor
0,25 stDill - färsk
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Duchessepotatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten i ca 20 min.

3

Fisk: Salta och peppra torskbitarna.

4

Dillsås: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ut i smöret ordentligt. Tillsätt grädde, vatten och fiskfond och låt såsen sjuda under omrörning i 5 min. Tillsätt finhackad dill, salt och peppar. Smaka av med citronsaft och ställ åt sidan.

5

Duchessepotatis: Sila av potatisvattnet. Tillsätt smör, äggulor och salt till potatisen och vispa samman till ett mos med hjälp av en ballongvisp.

6

Spritsa eller klicka runt moset i en ugnsfast form, lämna en “grop” i mitten till fisken. Lägg fiskbitarna i mitten och toppa med hälften av räkorna. Häll över dillsåsen och grädda mitt i ugnen i ca 25 min.

7

Sallad: Skär gurkan i bitar och blanda med salladen i en skål.

8

Toppa fiskgratängen med resten av räkorna och dekorera med dillvippor. Servera fiskgratängen med sallad vid sidan av.

Näringsvärde: 819 kcal, 44 g protein, 52 g fett, 43 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir