Sojagrillad fänkål med frön och rostad nori

Sojagrillad fänkål med frön och rostad nori

45 minEnkelt
103,85 kr
4 portioner6,97 kr per portion
Testa något nytt på grillen - grillad fänkål blir riktigt gott och säkerligen något som gästerna blir nyfikna på att smaka av!

1 tskHavssalt
3 mskJapansk soja
50 gMat & Bak Smör
1 mskHonung
2 stFänkål Färsk
1 mskÄttika
1 stSjögräsark
0,5 mskFänkål Krydda
Instruktioner
1

Tänd grillen. Fös den glödande kolen till ena sidan av grillen. Skär av stjälkarna på fänkålen och skiva dem så tunt det bara går, alternativt med mandolin. Lägg i kallt vatten.

Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret luktar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt. Blanda det varma smöret med honung, soja och ättika.

Pensla fänkålen runt om med smörblandningen och salta försiktigt. Lägg dem på ett ark aluminiumfolie och slå över resten av smörblandningen. Linda in och grilla på indirekt glöd under lock 30–40 minuter, tills fänkålen är mjuk men fortfarande spänstig – cirka 95 grader i innertemperatur.

Öppna paketet. Häll av marinaden (spara den) och grilla fänkålen försiktigt runt om på direkt glöd under lock för att få grillsmak på ytan. Skär fänkålen i grova klyftor. Låt de finskurna stjälkarna rinna av och blanda dem med mortlade fänkålsfrön och ett ark strimlad nori. Strö blandningen över fänkålen och avsluta med marinaden från grillningen.

”Grilla Vego” är skriven av Paul Svensson och ges ut av Norstedts förlag. Boken är fotograferad av Rickard Rönnerstam.

Bild:

Rickard Rönnerstam