Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 dl | Russin | |
1,5 dl | Mandlar | |
2 dl | Vetemjöl | |
2 tsk | Vaniljsocker | |
5 dl | Rågmjöl | |
3 msk | Honung | |
8 dl | Vatten | |
1 msk | Pepparkakskrydda | |
4 dl | Grahamsmjöl | |
100 g | Aprikoser Torkade | |
10 g | Jäst Original Färsk | |
2 tsk | Salt | |
80 g | Plommon Torkade |
OBS! Portioner ovan visar i detta fall antal bröd.
Dag 1, fördeg: Se till att vattnets temperatur är fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet samt honung, salt och rågmjöl. Blanda och låt fördegen stå framme i rumstemperatur över natten, väl täckt med en handduk.
Dag 2: Blanda ner grahamsmjöl, vetemjöl och kryddor i fördegen. Degen blir klibbig. Blanda till sist i frukt (cirka 10st katrinplommon och 15st aprikoser per bröd), russin och mandel. Degen skall inte knådas utan läggas direkt i rymlig (2 liters) välsmord brödform.
Pressa ut degen ordentligt i formen med mjölade fingrar. Lägg över i en handduk och låt brödet jäsa i ca 1 timme, brödet skall ha höjt sig i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200 grader C i 1 timme. Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 20 minuter utan formen. Linda in brödet i en handduk under tiden det svalnar. Lägg sedan i en plastpåse och låt det mogna ett dygn innan det skärs i tunna skivor. Serveras med fördel till dessertostar.
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
1 Pepparkakskryddor Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt