Gå vidare till huvudinnehåll
Fruktbröd med pepparkakssmak
Hemmakock

Fruktbröd med pepparkakssmak

6 tEnkelt
219,25 kr
1 portion 114,00 kr per portion
Fruktbröd med pepparkakssmak

1 dlRussin
1,5 dlMandlar
2 dlVetemjöl
2 tskVaniljsocker
5 dlRågmjöl
3 mskHonung
8 dlVatten
1 mskPepparkakskrydda
4 dlGrahamsmjöl
100 gAprikoser Torkade
10 gJäst Original Färsk
2 tskSalt
80 gPlommon Torkade
Instruktioner
1

OBS! Portioner ovan visar i detta fall antal bröd.

Dag 1, fördeg: Se till att vattnets temperatur är fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet samt honung, salt och rågmjöl. Blanda och låt fördegen stå framme i rumstemperatur över natten, väl täckt med en handduk.

Dag 2: Blanda ner grahamsmjöl, vetemjöl och kryddor i fördegen. Degen blir klibbig. Blanda till sist i frukt (cirka 10st katrinplommon och 15st aprikoser per bröd), russin och mandel. Degen skall inte knådas utan läggas direkt i rymlig (2 liters) välsmord brödform.

Pressa ut degen ordentligt i formen med mjölade fingrar. Lägg över i en handduk och låt brödet jäsa i ca 1 timme, brödet skall ha höjt sig i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200 grader C i 1 timme. Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 20 minuter utan formen. Linda in brödet i en handduk under tiden det svalnar. Lägg sedan i en plastpåse och låt det mogna ett dygn innan det skärs i tunna skivor. Serveras med fördel till dessertostar.