Pommes frites i ugn

Pommes frites i ugn

45 minEnkelt
40,00 kr
4 portioner5,56 kr per portion
Att göra goda pommes frites i ugnen, det går väl inte, tänker du. Joho! Så länge du är noggrann med att skära potatisen fint, låter oljan täcka alla sidor och saltar rejält kan de friterade varianterna slänga sig i väggen. Vilken typ av potatis man ska ha är en smaksak, men så stora som möjligt är bra att tänka på. Bakpotatis är onödigt dyr, så sortera hellre ut de stora potatisarna i självplocket.

1 tskFlingsalt
4 mskOlivolja
1 kgPotatis
Instruktioner
1

Pommes frites: Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!). Kortsidorna låter du vara. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.

2

Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Det här är ett viktigt steg, så se till att alla sidor på bitarna blir täckta av olja!

3

Lägg ut potatisen på en plåt, täck gärna med bakplåtspapper. Se till att bitarna inte ligger på varandra, använd hellre två plåtar och varmluftsvärme om det blir trångt.

4

Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, men vänd runt dem var 10:e minut. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst. Servera direkt!

Recept och

Bild:

Linnea Swärd