Ossobuco

Ossobuco

3 tEnkelt
364,45 kr
6 portioner24,19 kr per portion
Ossobuco ser lite skönt skogshuggaraktig ut! Jag tycker om den robusta karaktären och sitter gärna och gnager länge på märgpiporna. Laga mycket när du ändå håller på och frys in det som blir över. Använd kalvlägg med ben.

2 stLagerblad
2 mskKalvfond Buljong
100 gRotselleri
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlBladpersilja - färsk
0,5 dlVetemjöl
0,5 mskOlivolja
3 dlMatlagningsvin Vitt
2 klyftaVitlök Färsk
1 mskFärsk timjan
1,8 kgKalvlägg
2 stVanliga morötter
1 tskRosmarin - färsk
25 gMat & Bak Smör
3 dlVatten
400 gHela Tomater Konserverade
2 mskTomatpuré
1 stGul lök
1 tskSalt Fint
Gremolata
1 stCitron
1 dlBladpersilja - färsk
4 klyftaVitlök Färsk
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Snitta kanterna på köttet med en vass kniv. Salta och peppra och vänd köttet i vetemjöl. Bryn köttet väl runtom i smör och olja i en stekpanna och lägg sedan över det i en stekgryta som tål ugnsvärme.

3

Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och rotselleri. Repa persiljan, finhacka stjälkarna och grovhacka bladen.

4

Fräs rotsaker och persiljestjälkar (spara bladen till senare) i några minuter i samma stekpanna som du stekte köttet i. Tillsätt eventuellt mer smör och olivolja. Rör ned tomatpurén, häll på vinet och reducera till hälften. Tillsätt sedan vatten, kalvfond, tomater (mosa dem lätt med en sked), lagerblad, rosmarin och timjankvistar och låt koka i några minuter. Häll blandningen över köttbitarna i grytan.

5

Koka upp grytan med köttet, lägg på ett lock och ställ sedan in grytan i nedre delen av ugnen. Låt stå i cirka 2 timmar tills köttet är mört och lossnar från benen. Smaka av såsen med salt och peppar.

6

Skala och finhacka vitlöken till gremolatan. Blanda vitlök, citronskal och persilja. Strö gremolatan över grytan och servera med ris, pasta eller potatis.

Receptet kommer från boken ”I det enkla bor det goda”, skriven av Ernst Kirchsteiger. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Ulrika Ekblom.

Bild:

Ulrika Ekblom