Vegansk Pho
Frida Åstrand Melin och Mari Bergman

Vegansk Pho

30 minEnkelt
501,20 kr
4 portioner45,93 kr per portion
Pho är Vietnams nationalrätt – en nudelsoppa baserad på fond eller buljong. En äkta Pho innehåller risnudlar, vårlök, ingefära och koriander. Dess karaktäristiska smak kommer framförallt från fisksåsen Nuoc mam, men andra vanliga ingredienser är vitlök och chili. Beroende på var i Vietnam du befinner dig kan dess ingredienser variera, men en sak är säker – Pho förblir en riktig klassiker! Pho smakar precis lika gott i vegansk tappning, här med hoisin och soja istället för fisksås. Det här receptet ingår i Mathems koncept - recept med max 500 kcal. Se alla våra recept med max 500 kcal här

Topping
0,5 stMynta - färsk
80 gJordnötter Rostade
Nudlar och grönsaker
200 gGlasnudlar
250 gTofu
250 gFärska champinjoner
300 gPak choi
1 stLime
1 mskRapsolja
2 krmSalt Fint
180 gBöngroddar
0,5 stPurjolök
Buljong
2 mskHoisinsås
1 mskOlivolja
1 lVatten
2 klyftaVitlök Vanlig
2 tskFärsk ingefära
2 mskGrönsaksbuljong
20 gCitrongräs Färsk
2 mskTamarisoja
1 krmNejlikor Hela
1 stChilipeppar Röd
1 stKanel Hel
Instruktioner
1

Buljong: Finhacka chili och skala och riv vitlöken. Skala och skär ingefäran i centimetertjocka skivor. Banka citrongräset.

2

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, chili och kryddnejlika (1 krm är ca 6 kryddnejlikor) någon min. Tillsätt vatten, buljongtärningarna, soja, hoisin, kanelstång, citrongräs och ingefära. Koka upp och låt puttra i cirka 15 min.

3

Nudlar: Tillred glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj de färdigkokta nudlarna i kallt vatten och sätt åt sidan.

4

Grönsaker: Strimla purjolök och skiva champinjonerna. Skär pak choi i stora bitar. Tillsätt purjolök, pak choi och champinjoner till buljongen. Låt sjuda i ca 5 min.

5

Tofu: Pressa tofun på vätska i en ren handduk eller hushållspapper. Dela den färdigpressade tofun i kuber och krydda med salt.

6

Hetta upp rapsolja i en panna och stek tofubitarna på hög värme runt om i några minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

7

Buljong: Smaka av buljongen med limesaft och ev lite mer salt.

8

Servering: Ta fram djupa skålar och fördela glasnudlar i botten av varje skål. Tillsätt buljongen med grönsakerna och toppa med den stekta tofun, böngroddar, hackade jordnötter och mynta.

Näringsvärde: 491 kcal, 16 g protein, 20 g fett, 56 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir