Gå vidare till huvudinnehåll
Grillad lax med Västerbottensås och potatis

Grillad lax med Västerbottensås och potatis

30 minEnkelt
501,35 kr
4 portioner 94,08 kr per portion
(Monika Ahlbergs matkasse v27)En rätt som ser otroligt lyxig ut trots att den är väldigt lätt att laga!

Till servering
1 kgPotatis
1 stCitron
250 gSparris Färsk
Grillad lax
1 mskSmör
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskFlingsalt
600 gLaxfilé
Västerbottensås
2 dlVispgrädde
2 krmFlingsalt
150 gVästerbottensost
0,5 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
Sallad
200 gSalladsmix
0,5 dlBalsamvinäger
1 krmFlingsalt
1 krmSvartpeppar Malen
250 gKörsbärstomater
0,5 stGräslök - färsk
0,5 dlOlivolja
Instruktioner
1

Salta och peppra laxen och ställ åt sidan.

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Skär bort nedre delen av sparrisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Det tar ca 3-4 minuter beroende på dess tjocklek.

Koka upp grädde och vatten, och tillsätt den rivna Västerbottensosten. Låt koka ett par minuter. Smaka av med flingsalt och nymalen peppar.

Hetta upp lite smör eller olja i en grillpanna och grilla laxen i ca 4 – 5 minuter per sida. Det går också bra att tillaga i ugnen, värm i så fall till 225 grader och stek i knappt 10 minuter.

Skölj och klyfta tomaterna. Hacka gräslöken. Blanda ihop salladsblad, tomater och gräslök till en sallad. Smaksätt med olja, vinäger, salt och peppar.

Arrangera lax, sparris och potatis på tallrikar. Garnera med citronklyftor och servera med sås och sallad.

För att få rätten att se ännu lyxigare kan ni mixa upp såsen till ett skum. Byt i så fall ut hälften av grädden mot mjölk och mixa upp till ett skum med en stavmixer precis innan servering.