Vridna bröd med rostad havre

Vridna bröd med rostad havre

4 tEnkelt
111,80 kr
1 portion10,80 kr per portion
Genom att rosta havregrynen får brödet en djupare, mera nötig smak. Har man en surdeg hemma i kylen kan man tillsätta den och minska mängden jäst. Bröden blir dock lika goda med, eller utan surdeg.

25 gJäst
1 dlHavregryn
5,5 dlVatten
8 dlVetemjöl
0,75 mskSalt Fint
2 dlGrahamsmjöl
1,5 tskSirap Ljus
Instruktioner
1

Rosta havregrynen i torr stekpanna, eller i långpanna i ugnen tills de är gyllenbruna.

2

. Blanda vatten och jäst i en bunke eller i en degblandare. Rör tills jästen löst sig.

3

. Tillsätt sirap, grahamsmjöl, salt och vetemjöl lite i taget tills du fått en smidig, men ganska lös deg. Fortsätt att knåda i ca 8 minuter för hand eller i en degblandare. Tillsätt sedan havregryn och blanda till de är jämt fördelade i degen. Låt jäsa i ca två timmar. Degen är färdigjäst när den reser sig igen efter ett lätt tryck med fingret.

4

Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Forma försiktigt delarna till tre långsmala vridna bröd. Strö över lite grahamsmjöl och lägg limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar.

5

Sätt ugnen på 250°C. Sätt in plåtarna i ugnen och häll in ½ dl vatten på ugnens botten. (Detta görs för att få en hårdare skorpa) Sänk sedan värmen till 220°C när bröden är i ugnen. Baka i ca 25-30 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.